Suomessa vain yksi myrkytön hämähäkkilaji – ja sekin elää Ahvenanmaalla

Suomesta löytyy jatkuvasti uusia hämähäkkilajeja. Tutkijalla on sekä huonoja että hyviä uutisia niille, joita hämähäkit kauhistuttavat. Lähes kaikki hämähäkit Suomessa ovat myrkyllisiä. Ihmisille ne eivät kuitenkaan ole vaarallisia.

Kotimaa
Rämeristihämähäkki.
Rämeristihämähäkki.Niclas Fritzén

Manner-Suomessa esiintyvät hämähäkit ovat kaikki myrkyllisiä. Pitkään hämähäkkejä tutkineen vaasalaisen Niclas Fritzénin mukaan Suomesta löytyy vain yksi luonnonvarainen hämähäkkilaji, jolla ei ole myrkkyrauhasia ja se esiintyy ainoastaan Ahvenanmaalla.

Pelkoon ei ole kuitenkaan aihetta.

– Suomen hämähäkit eivät ole ihmisille vaarallisia. Suurin osa niistä ei pysty edes puremaan ihmisen ihon läpi, painottaa Fritzén.

Hämähäkit tarvitsevat myrkkyä saaliinsa lamauttamiseen ja tappamiseen. Osalla hämähäkkilajeilla myrkkyrauhaset erittävät hermomyrkkyä ja osalla kudoskuolemaa aiheuttavaa myrkkyä.

Niclas Fritzénin mukaan hämähäkin puremasta voi aihuetua allerginen reaktio tai purema voi aiheuttaa kirvelyä tai tunnottomuutta iholla, mutta vaaralalisia puremat eivät ole.

Uusia lajeja

Niclas Fritzén on toiminut mm. hämähäkkien uhanalaisuutta kartoittamaan perustetun Suomen hämähäkkityöryhmän puheenjohtajana.

– Meillä on 90 lajia punaisella listalla eli ne ovat uhanalaisia tai silmällä pidettäviä lajeja. Listalla on lajeja, jotka ovat mahdollisesti häviämässä Suomesta.

Joka vuosi löytyy myös uusia hämähäkkilajeja. Osa uusista lajeista on elänyt Suomessa jo aikaisemmin, mutta ne löydetään vasta nyt. Suomeen leviää kuitenkin myös kokonaan uusia eteläisiä lajeja.

– Viime kesänä löytyi esimerkiksi Ahvenanmaalta Mangora acalypha. Se on eteläinen lämpöä suosiva laji ja mahdollisesti ilmastonmuutoksen takia levinnyt pohjoiseen.

Ja se yksi luonnonvarainen myrkytön laji? Se on Hyptiotes paradoxus.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus