SDP tarjoaa 10 ideaa Suomen suunnan korjaamiseksi – työttömien työnäyte pois, tilalle rahoitusvero

Hallitus vastaa tänään SDP:n välikysymykseen Suomen "väärästä" suunnasta. SDP:n mukaan hallituksella ei ole vaaleissa saatua mandaattia politiikalleen.

politiikka
Antti Rinne eduskunnassa keskiviikkona.
SDP:n Antti Rinne eduskunnassa keskiviikkona.Jarno Kuusinen / AOP

SDP täsmensi välikysymystään Suomen suunnasta esittelemällä kymmenen kohdan listan toimista, joilla se edistäisi Suomen kasvua ja työllisyyttä.

Kilpailukykysopimuksen edistämiseksi SDP vaatii hallitusta muun muassa luopumaan työttömien työnhakijoiden työnäytteestä sekä velvoitteesta ottaa 90 päivän karenssin uhalla vastaan työttömyysturvaa matalammalla palkalla.

– Nämä hiertävät neuvottelupöydissä ja saattavat vaarantaa kilpailukykysopimuksen, sanoo SDP:n puheenjohtaja, välikysymyksen allekirjoittaja Antti Rinne.

– Hallitus laskee yhden kortin eli kilpailukykysopimuksen varaan, vaikka sen vaikutukset näkyvät vuosien päässä, ja jää nähtäväksi.

Ostovoiman parantamiseksi SDP ehdottaa muun muassa työllistämisseteliä sekä työntekijöiden eläkemaksujen alentamista ottamalla käyttöön EMU-puskurit.

Yrittäjyyttä se tukisi ensimmäisen työntekijän palkkaamisen 20 000 euron suuruisella verotuella. Työllisyysseteliin on luvassa lisää konkretiaa kesällä.

Sote-uudistukselle riippumaton arviointiryhmä

SDP:n mukaan hallituksella ei ole vaaleissa kansalta saatua mandaattia nykyiselle politiikalleen. Sen mukaan hallituksen toimien, kuten väylien yhtiöittämisen ja yliopistosäästöjen, seurauksena alueellinen kehitys on vaarassa.

– Meillä on iso näkemysero hallituksen kanssa, mielestämme teot eivät vastaa keskusteluja ennen vaaleja, Rinne sanoo.

Tieverkoston uudistusten ja koulutussäästöjen vaikutukset pitäisi Rinteen mukaan selvittää, samoin sote-uudistuksen onnistuminen. Rinteen mukaan vaikuttaa siltä, että julkisen terveydenhuollon monopolin tilalle on tulossa yksityinen terveydenhuollon monopoli.

Rahoitusvero

Muita SDP:n kymmenen kohdan ehdotuksia ovat muun muassa rahoitusvero esimerkiksi investointipankeille sekä Pohjoismaiden yhtenäiset turvapaikkalinjaukset.

Esimerkiksi maahanmuuttoviraston tiistainen linjaus Irakista, Somaliasta ja Afganistanistanista turvallisena maana on eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan esimerkki siitä, miten Pohjoismaat muuttavat turvapaikkalinjauksia tipoitellen ja hämmentävällä tavalla.

Myös hallituksella ja oppositiolla pitäisi SDP:n mukaan olla yli vaalikausien ulottuva yhteinen linjaus kotouttamisesta.

– Tanskassa käytössä olevalla rahoitusverolla pystyttäisiin Rinteen mukaan keräämään vuosittain 200–300 miljoonaa euroa. Se perittäisiin suurilta rahalaitoksilta, kuten liike- ja investointipankeilta, Rinne sanoo.