1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijoita katoaa vastaanottokeskuksista päivittäin – poliisin keinot vähissä

Maan alle kadonneet turvapaikanhakijat ovat arkipäivää poliisille. Viranomaisilla on vain vähän eväitä kitkeä ihmisten häviämistä vastaanottokeskuksista.

turvapaikanhakijat
Vastaanottokeskus Turku.
Keskusrikospoliisi arvioi Suomessa kadonneen tämän vuoden aikana noin 2 500 turvapaikanhakijaa.Jussi Vierimaa /SPR

Pirkanmaan ja Keski-Suomen vastaanottokeskuksista häviää päivittäin turvapaikanhakijoita. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella kadonneiden määrä lasketaan tällä hetkellä kymmenissä. Maahanmuuttoviraston mukaan valtaosa heistä poistuu maasta.

Keskusrikospoliisi arvioi Suomessa kadonneen tämän vuoden aikana noin 2 500 turvapaikanhakijaa. Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa alkuvuoden kokonaismäärä hipoo rikoskomisario Ari Luodon mukaan sataa.

Sekä Luoto että maahanmuuttovirasto muistuttavat, että tarkkaa arviota kadonneista turvapaikanhakijoista on vaikea antaa. Vastaanottokeskusten käytännöt kadonneiden ihmisten raportoinnista eroavat toisistaan ja osan turvapaikkahakemus on rauennut muista syistä, esimerkiksi vapaaehtoisen paluun takia.

Poliisin mukaan turvallisuusriski on olemassa

Ylöjärveläinen kansanedustaja Sami Savio (ps.) on tehnyt kirjallisen kysymyksen sisäministeri Petteri Orpolle (kok.). Siinä hän kysyy, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä vastatakseen vastaanottokeskuksista kadonneiden turvapaikanhakijoiden uhkaan.

Rikoskomisario Ari Luodon mukaan laittomasti maassa, yhteiskunnan tukien ulkopuolella elävät ihmiset ovat muita alttiimpia rikoksiin ja pimeään työvoimaan.

– Ainahan se riskiä nostaa, Luoto sanoo.

Kaikkia ei voida ottaa säilöön

Luoto myöntää, että turvapaikanhakijoiden katoamisen hillitseminen nykylainsäädännöllä on vaikeaa. Maastapoistamispäätöksen jälkeen poliisi pystyy velvoittamaan ihmistä ilmoittautumaan tai ottamaan häneltä matkustusasiakirjat pois.

Vain erikoistapauksissa on mahdollisuus käyttää säilöönottotoimenpiteitä. Suomessa on tällä hetkellä kaksi ulkomaalaisten talteenottoyksikköä. Toinen on Joutsenossa ja toinen Metsälässä. Ne ovat Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Ari Luodon mukaan ääriään myöten täynnä.

– Ne ovat aika riittämättömiä siihen, että sinne voitaisiin kaikkia sijoittaa. Myöskään laki ei anna tähän myöten, Luoto kertoo.

Ihmisen vangitseminen perusteetta on Suomessa laitonta. Myös ihmisoikeuksien näkökulmasta säilöönotossa katoamisen pelossa on omat ongelmansa.

Lue seuraavaksi