Särki tai sittenkin ehkä salakka? – Kurikan koululaiset saivat kehuja kalojen tunnistamisesta

Kalastaminen kiinnostaa lapsia ja kalatkin tunnetaan kohtuullisen hyvin. Tämä todettiin kalastuksen päivänä Pitkämön uimarannalla, jonne kokoontui onkimaan 400 koululaista Kurikan alueelta.

kalat
lapset tunnistavat kaloja
Niilo Rinta-Tassi ja Artturi Kiili tuntevat kalat. Anri Koski / Yle

Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin ja Kurikan Urheilukalastajien tavoitteena oli houkutella koululaisia kalastusharrastuksen pariin. Kutsun kuuli noin 400 koululaista ja Pitkämön uimarannalla oli melkoinen kuhina, kun isolla porukalla viriteltiin vapoja ja madotettiin koukkuja.

– Ensiksi pitää rauhallisesti opettaa, kuinka käyttäydytään rannalla, ettei tule vahinkoja. Jos koukku jää kiinni kaverin korvaan tai vaatteeseen, se on vaikea irrottaa, totesi piirin sihteeri Veli-Matti Mäenpää.

Koululaisille painotettiin sitä, että rannalla ei saa hosua eikä pelleillä. Erityisen tärkeää se on silloin, kun ollaan onkimassa isommalla joukolla.

Perkaaminenkin sujuu

Niilo Rinta-Tassi ja Artturi Kiili kertoivat olevansa jo kokeneita onkijoita. Heille madon laittaminen koukkuun ei tuota ongelmia, ja kalat on opittu tuntemaan hyvin. Niilo on aloittanut kalastamisen jo paljon ennen kouluikää.

– Tällä kertaa ei ole tullut saalista, mutta aika paljon on aikaisemmin tullut.

Artturi on innostunut kalastuksesta niin paljon, että on osallistunut onkikilpailuihinkin. Häneltä sujuu tarvittaessa myös kalan perkaaminen.

– Lahnoja, haukia, särkiä, ahvenia ja kiiskiä on tullut ongella, kehaisee Artturi.

Onkojoita Pitkämön uimarannalla
Pasi Takkunen / Yle

Matoa ei enää pujotella

Veli-Matti Mäenpää sanoo lasten olevan innokkaita kalastajia. Kalan irrottaminen koukusta saattaa vähän pelottaa ja myös syötin laittaminen koukkuun on joillekin kynnyskysymys.

– Nykysysteemin mukaan matoa ei kuitenkaan enää pujotella koukkuun vaan se kiinnitetään siihen kahdesta kohdasta, rohkaisee Mäenpää yrittämään.

Pitkämön kalastustapahtumassa opetettiin koululaisia myös tunnistamaan kalalajeja. Tunnistettavana oli hauki, lahna, särki, salakka, kiiski ja ahven.

– Yllättävän hyvin sujuu tunnistaminen. Vaikeimmat tunnistettavat ovat olleet kiiski ja salakka, mutta hauki, särki ja ahven ovat koululaisilla hyvin hallinnassa. Hyvin ovat opit menneet koulussa perille, totesi tyytyväisenä pöydän takaa Tero Pitkämö Kurikan Urheilukalastajista.