Yksinäiset välitunnit vaihtuivat yhteiseen riemuun koulun pihalla – kavereita lainaavasta kaverikioskista tuli hitti

Ilmassa leijuvat kymmenet saippuakuplat, hyppynarut pöllyttävät koulupihaa, marmorikuulat pyörivät vauhdilla alas rinnettä ja maja nousee porukalla. Piha on täynnä naurua, kiherrystä ja huutoa. Kaiken takana on Tervakosken koulun pihaan ilmestynyt pieni, keltainen rakennus.

ilmiöt
Yle Uutiset Häme: Kaverikioski toi riemun takaisin välitunnille
Yle Uutiset Häme: Kaverikioski toi riemun takaisin välitunnille

Pienet koululaiset parveilevat keltaisen kojun edessä. Sen yläpuolella lukee hassuilla kirjaimilla Kaverikioski.

Kojun sisällä on isompia, noin 12-vuotiaita kuudesluokkalaisia tyttöjä ja poikia, joilla on pinkki tai sininen t-paita päällä. Paidan rintapielessä lukee: kaveri.

– Kioskista voi hakea leikkivälineen tai sieltä voi kysyä ystävää. Kaveria voi kysyä vaikka majan rakentamiseen tai saippuakuplien puhalteluun, kertoo Tervakosken koulun opettaja Milena Komulainen.

– Kioskissa olevat kuudesluokkalaiset ovat valmiita ihan mihin tahansa leikkiin, lupaa leikkikavereita valmentanut opettaja Rita Kannisto.

Kuudesluokkalaiset ovat pitkän, noin 25 minuuttia kestävän välitunnin ajan leikkikavereita itseään nuoremmille.

Pienet tulevat muillakin välitunneilla halaamaan meitä uusia kavereita ja pyytämään leikkimään.

Nea Selkämaa

– Vielä viime viikolla kaikki vaan seisoskeli välitunnilla omissa porukoissa, juuri kukaan ei liikkunut. Nyt kaikki tekevät kaikkea ihan tuntemattomienkin kanssa, Erika Hinnosaar kuvailee välitunnilla tapahtunutta muutosta.

– Pienet tulevat muillakin välitunneilla halaamaan meitä uusia kavereita ja pyytämään leikkimään, Nea Selkämaa huokaa iloisena.

Saippukuplat ovat nyt in

Pienet koululaiset ilmoittavat kioskin isolla luukulla, mihin leikkiin apua tarvitaan. Isonen ottaa tarvittavan leikkivälineen varastolaatikosta ja pian pihalla onkin täysi meno päällä.

Saippuakuplien puhaltaminen on tällä kertaa kova sana. Perinteiset lajit, kuten jalkapallo ja naruhyppy, kiehtovat myös.

Hulavanteita pyörittelevät tytöt, mutta pojat painelevat metsäiseen rinteeseen, johon on tehty pitkä rata marmorikuulien pyörittämiseen. Majanrakennustakin harrastetaan.

Kaverikioski toimii sellaisena matalan kynnyksen paikkana.

Rita Kannisto

Tasapainolauta ja pihaliidut eivät tällä kertaa näytä innostavan, mutta ehkä jo huomenna.

Opettajat Milena Komulainen ja Rita Kannisto ovat Tervakosken koulun kaverikioskin idean äitejä. Heitä mietityttivät erityisesti seinän viertä kulkevat oppilaat, joilla ei leikkikavereita näyttänyt olevan. Jotain piti tehdä.

Alun perin Janakkalan Tervakosken koulu osallistui keksimällään kaverikioskilla Kiva koulu -kampanjan kilpailuun, jossa etsittiin uusia ideoita, joilla saataisiin aktivoitua koulujen välitunteja. Voittoa ei kisassa tullut, mutta koulun väki piti ideaansa niin hyvänä, että se päätettiin toteuttaa joka tapauksessa.

Paikallinen pankki uskoi ideaan myös ja antoi rahaa. Nuorten työpaja rakensi toiminnan sydämen, keltaisen kioskin.

Parannettu versio kaveripenkistä

Kaverikioski on Tervakoskella ollut auki vasta pari päivää, mutta idea näyttää toimivan. Koululaiset kehuvat ilmapiirin muutosta. Tyytyväisiä ovat myös opettajat.

– Täällä on selvästi tekemisen meininki! riemuitsee Milena Komulainen.

– Kaverikioski toimii matalan kynnyksen paikkana, jonne on helppo mennä, Rita Kannisto tuumii katsellen kioskiluukulle kertynyttä jonoa.

Kaveri- tai ystäväpenkkiä on kokeiltu ainakin ulkomailla (Facebook-video (siirryt toiseen palveluun), nettijuttu (siirryt toiseen palveluun).) Siinä penkille voi mennä istumaan, jos on ilman leikkikaveria. Penkillä voi myös odottaa juttelukaveria ja uusia ystäviä.

Tämä on niin kiva idea, että ehkä tätä kannattaisi laajentaa muuallekin.

Milena Komulainen

Tervakoskella haluttiin viedä ideaa eteenpäin.

– Voi olla, että tällaisia on muuallakin, mutta me emme niistä tiedä. Tuntuu siltä, että tämä on niin kiva idea, että ehkä tätä kannattaisi laajentaa muuallekin, Milena Komulainen tuumii.

Yllätyksenä on heti kättelyssä tullut, että myös pienet koululaiset haluaisivat päästä pukemaan päälleen kaveripaidan.

– Varmaan meidän täytyy kouluttaa näitä pieniä myös kavereiksi, Komulainen hymyilee,

– Myös leikkivälineitä tarvitaan lisää, samoin perinteistä hiekkalaatikkoa on toivottu, Kannisto listaa.