Suomen ja Viron presidentit koululaisille: "Seuratkaa tähtiä, niitä on taivas täynnä"

Sauli Niinistö ja Toomas Hendrik Ilves naurattivat virolaisoppilaita kertomalla lempiaineistaan kouluaikana. Valtiovierailun toisena päivänä presidentit kävivät koululaisten kyselytunnin jälkeen Ilveksen suvun kotitilalla Ärmassa.

Yle maailmalla: Riika
Presidentit Niinistö ja Ilves osallistuivat koululaisten kyselytunnille
Presidentit Niinistö ja Ilves osallistuivat koululaisten kyselytunnille

Presidentti Sauli Niinistö vastaili tänään keskiviikkona Viron-vierailullaan koululaisten kysymyksiin, joiden aiheet vaihtelivat EU:sta koulumuistoihin. Niinistö ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kävivät maakuntakierroksellaan Viljandin pikkukaupungissa, jossa molemmat presidentit osallistuivat oppilaiden kyselytunnille.

Ensimmäinen kysymys koski presidenttien suosikkiainetta koulussa.

Ninistö sanoi, että ajoittain häntä kiinnostivat historia ja yhteiskuntaoppi, mutta yksi oli ylitse muiden.

– Eniten nautin liikunnasta.

Tämän Ilves kuittasi oppilaiden riemuksi sanomalla, että hän piti kaikista aineista koulussa paitsi liikunnasta.

– Ollaanpas me samanlaisia, Niinistö nauroi.

Ilves sanoi puuhailleensa kaikenlaista vapaa-ajallaan, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin istuneensa kotona lukemassa.

Kumpikaan ei myöntänyt haaveilleensa presidenttiydestä

Myönteisimpänä yllätyksenä nykyviroissaan Niinistö mainitsi kohtaamisen ihmisten kanssa. Esimerkkinä hän toi esiin itsenäisyyspäivänä tapaamansa veteraanit. Ilves sanoi olleensa yllättynyt kansalaisyhteiskunnan kehittymisestä Virossa.

– Nykyisin ihmiset ovat ottaneet vastuuta ja tekevät itse asioita.

Kumpikaan ei myöntänyt koskaan haaveilleensa presidenttiydestä. Niinistö nauratti oppilaita sanomalla, että hän ei ole koskaan uneksinut, korkeintaan öisin. Elämänfilosofiankin hän tuli paljastaneeksi.

– Jos ei katso liian paljoa eteenpäin, ei tuota itselleen pettymyksiä, Niinistö muotoili.

Ilves kertoi, että kun häntä pyydettiin ehdokkaaksi, hänelle sanottiin, että ei pidä murehtia, ei hän voittaisi kuitenkaan.

– Mutta sitten voitin ja ajattelin, että oho. En siis oikeasti halunnut presidentiksi, hän täsmensi.

Ilves: Lisää keskustelua kouluihin

Oppilaat olivat myös kiinnostuneita maiden koulujärjestelmien haasteista. Niinistö sanoi, että Suomessa koulutusta arvostetaan, samoin opettajia.

– Jos kunnioitat opettajia, opit enemmän.

Ilves muistutti, että Viro on koulutaitoja mittaavan Pisa-tutkimuksen tuloksissa Suomen kannassa, mutta ei silti tuntunut arvostavan maansa koulutusjärjestelmää kovinkaan korkealle.

– Virossa heikkous on se, että oppilaille ei anneta vapautta pohtia itse. Kysytään ja annetaan vastauksia. Haluaisin nähdä enemmän keskustelua jo lukioissa.

Historia opetti Virolle liittolaissuhteiden tärkeyden

Presidenteiltä kysyttiin myös maiden turvallisuustilanteesta. Molemmat toivoivat näkevänsä EU:lla nykyistä suuremman roolin kansainvälisissä asioissa.

Ilves korosti liittolaissuhteita, Niinistö lisäksi keskusteluyhteyden ylläpitämistä.

– Liittolaissuhteet ovat tärkeitä, opimme sen historiastamme. Ajattelimme, että kun julistamme itsemme puolueettomaksi, viholliset juoksisivat meistä ohi. Näin ei käynyt, Ilves muistutti.

Niinistö: En usko sotaan, uskon auringonpaisteeseen

Niinistön mukaan suomalainen ajattelu oli erilainen kuin virolaisten. Suomi luotti jo toisen maailmansodan aikana omaan armeijaan, mutta ei sotimiseksi vaan puolustamiseksi.

– En usko sotaan, uskon auringonpaisteeseen ja uskon, että saamme nämä ongelmat selvitettyä. Ymmärrän Baltian Nato-jäsenyyden ja Suomi on Nato-kumppani.

Pakolaiskriisin selvittämiseksi molemmat presidentit toivoivat realistista suhtautumista ja vastuunkantoa. Viroon on tullut vuosien aikana joitain satoja turvapaikanhakijoita, EU:n taakanjaossa vain tusinan verran.

– Viro ei ole köyhä maa, mutta olen kuullut, että ihmiset eivät halua tulla tänne, koska Viro on köyhä. Silloin kyse on elintasopakolaisista, Ilves sanoi.

Ilves: En haluaisi asua Euraasian unionissa

Presidentit korostivat EU:n tärkeyttä rauhan lisäksi myös käytännön elämän helppouden takaajana.

– EU:n pitää palata perusarvoihinsa, joista yksi on mielestäni rauha. Jos muistaisimme tämän, ihmiset näkisivät EU:n tarpeen, Niinistö painotti.

Ilves korosti EU:n tuomia etuja, kuten oikeutta työskennellä ja matkustaa ympäri Eurooppaa ilman viisumia.

– En haluaisi asua asua EU:n ulkopuolella enkä ainakaan jossain Euraasian unionissa, Ilves sanoi.

Suosikkikirjat eivät selvinneet

Lopuksi presidenteiltä kysyttiin suosikkikirjaa ja -musiikkia.

Niinistö antoi Ilvekselle puheenvuoron sanomalla: Olet asiantuntija tässä.

– Ei ole olemassa suosikkikirjaa tai bändiä. Pidän monesta kirjasta ja monenlaisesta musiikista, myös klassisesta. En voi sanoa vain yhtä, Ilves sanoi.

– En minäkään. Ei pidä seurata vain yhtä tähteä. Seuratkaa monia tähtiä, taivas on niitä täynnä, Niinistö sanoi kunnes tunnusti, ettei ymmärrä musiikkia lainkaan.

Keskustelua moderoivat Kirke Katariina Siimso Viljandi Gümnaasiumista ja Lasse Räty sen ystävyyskoulusta Linnakosken lukiosta Porvoosta.