1. yle.fi
  2. Uutiset

Australiasta löytyi todisteita jättimäisestä asteroidista – sai rantakalliot murenemaan 3,5 miljardia vuotta sitten

Löydetty asteroidi on toiseksi vanhin ja yksi suurimmista tunnetuista asteroideista.

tiede
Asteroidin törmäyksessä syntyneitä sferuleja.
Asteroidin törmäyksessä syntyneitä sferuleja.Andrew Glikson / Australian kansallisyliopisto

Australialaiset tieteilijät ovat löytäneet todisteita valtavan suuresta asteroidista, joka iskeytyi maahan 3,46 miljardia vuotta sitten.

Asteroidi oli toiseksi vanhin ja yksi suurimmista tunnetuista asteroideista, joka on osunut maahan. Se oli suurempi kuin asteroidi, joka aiheutti dinosauruksien kuolemisen sukupuuttoon.

– Törmäys olisi aiheuttanut voimakkaampia maanjäristyksiä kuin voimakkaimmat nykyiset järistykset, käynnistänyt valtavia tsunameja ja saanut rantakalliot murenemaan, sanoo tutkija Andrew Glikson Australian kansallisen yliopiston planetaarisen laitoksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Törmäyksen materiaalia olisi levinnyt ympäri maailmaa.

Todisteet säilyivät entisessä merenpohjassa

Australian kansallisen yliopiston planetaarisen laitoksen tutkijat löysivät Luoteis-Australiasta sferuleja, pieniä lasipallosia, jotka muodostuvat asteroidin iskusta höyrystyneestä materiaalista. Niistä on löydetty alkuaineiden, kuten platinan, nikkelin ja kromin tasoja, jotka vastaavat asteroideja.

Ne löytyivät sedimenttikerroksesta, joka on alun perin ollut valtameren pohjassa. Sedimenttikerros on säilynyt kahden vulkaanisen kerroksen välissä.

Halkaisija jopa 20–30 kilometriä

Tutkijat arvioivat, että asteroidin halkaisija oli ainakin 20–30 kilometriä, ja se olisi muodostanut satojen kilometrien levyisen kraatterin. Dinosaurukset hävittänyt asteroidi oli läpimitaltaan 15 kilometriä.

Vaikka asteroidista on löytynyt todisteita, tutkijat eivät pysty sanomaan, mihin se maapallolla osui.

– Pysyy arvoituksena, mihin asteroidi tarkalleen ottaen iski. Vulkaaninen toiminta ja maankuoren liikkeet ovat hävittäneet kaikki kraatterit siltä ajalta, toteaa Glikson.

Löytö on "jäävuoren huippu"

Samasta syystä Glikson uskoo, että Maahan on voinut törmätä useita miljardeja vuosia vanhoja asteroideja.

– Tämä on jäävuoren huippu. Olemme löytäneet todisteita vain 17 törmäyksestä, jotka tapahtuivat yli 2,5 miljardia vuotta sitten, mutta niitä on voinut olla satoja, Glikson sanoo.

– Näin suuret asteroiditörmäykset aiheuttavat valtavia maankuoren muutoksia ja laajoja magmavirtoja. Ne ovat voineet vaikuttaa merkittävästi siihen, miten Maapallo kehittyi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi