SDP ripitti hallitusta äänestäjien luottamuksen pettämisestä – Sipilä: viimeinkin Suomella on suunta

Hallitus vastasi SDP:n välikysymykseen Suomen suunnasta. SDP:n mukaan eduskuntavaaleissa kansa ei antanut valtakirjaa hallituksen harjoittamalle politiikalle.

Kotimaa
Juha Sipilä eduskunnassa.
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa keskiviikkona.Jarno Kuusinen / AOP

Sosiaalidemokraatit ripittivät hallitusta laajassa välikysymyksessään muun muassa terveydenhuoltoa ja tieverkkoa koskevista yhtiöittämissuunnitelmista, työllistämisen laiminlyönnistä ja yhteiskunnan heikoimpiin kohdistuvista leikkauksista.

SDP:n mukaan hallituksella ei ole äänestäjien valtakirjaa toteuttamilleen uudistuksille.

– Ennen kevään 2015 vaaleja yksikään eduskuntapuolue ei kertonut leikkaavansa heikoimpien asemassa olevien turvasta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi puheenvuorossaan eduskunnassa.

– Te saitte kansalta mandaatin ja käytitte sitä väärin, Rinne sanoi pääministeri Juha Sipilälle (kesk).

SDP kyseenalaistaa yhtiöittämisvaatimukset

SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä penäsi hallitukselta perusteluja siihen, miksi sote-uudistuksessa on päädytty yhtiöittämisvaatimukseen.

– EU ei vaadi sen enempää Metsähallituksen kuin sote-palveluiden yhtiöittämistä. Hallitus on tehnyt poliittisen valinnan, jota perustellaan EU:n vaatimuksilla, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan sote-uudistuksesta tulevat hyötymään eniten hyvinvoivat ja hyvätuloiset, kun taas maksajiksi jäävät vähävaraiset ja paljon sairastavat.

Sipilän mielestä SDP:n välikysymys Suomen suunnasta, kertoo ennen muuta opposition kyvyttömyydestä uudistaa Suomea.

– Hallitus ei saisi edes selvittää uusia tapoja liikenneverkon rahoittamiselle. Olemme sitoutuneet selvitykseen, mitään päätöksiä ei ole tehty, Sipilä totesi liikenneverkon yhtiöittämistä koskevaa kysymystä koskevassa vastauksessaan.

– Viimeinkin Suomella on suunta. Vuosi sitten tunnustimme tosiasiat ja ryhdyimme toimiin. Nyt uudistuksia tehdään rytinällä, Sipilä sanoi.

Hallituspuolueen edustajien vastauksissa kritisoitiin oppositiota myös turhasta pelottelusta. Erityisesti yhtiöittämisen rinnastaminen yksityistämiseen ja Suomen myyntikuntoon laittamiseen kismitti monia edustajia.

Vihreät: hallitus vie lapsiperheiltä jopa 261 euroa kuukaudessa

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö esitti ryhmäpuheenvuorossaan epäluottamuslausetta hallituksella ja luetteli vihreiden eduskunnan tietopalvelussa teettämiä laskelmia, joiden mukaan lapsiperheet tulisivat menettämään hallituksen päätösten seurauksena yli puoli miljardia euroa vuoteen 2019 mennessä.

Laskelmien mukaan kahden julkisella sektorilla työskentelevän aikuisen perhe, jossa on kaksi lasta päivähoidossa, menettäisi kuukaudessa 261 euroa eli 6 prosenttia tuloistaan. Yksinhuoltajalta, jolla on yksi lapsi päivähoidossa ja toinen iltapäiväkerhossa, hallituksen päätökset taas veisivät Niinistön mukaan 110 euroa kuukaudessa.

– Sipilän hallituksen 1950-lukulainen perhepolitiikka ei ole se Suomen suunta, jota me vihreät kannatamme, Niinistö totesi.

SDP:n jättäneeltä kansanedustajalta kovaa kritiikkiä välikysymykselle

SDP:stä kokoomuksen riveihin viime vaaleissa lähtenyt kansanedustaja Juhana Vartiainen antoi puheenvuorossaan täyslaidallisen entiselle puolueelleen, jota hän kuvaili todellisuusotteensa menettäneeksi ja nykyaikaa pelkääväksi.

– Käsillä oleva välikysymys alentaa vanhan instituution karnevaalin tasolle, Vartiainen tylytti.

Perussuomalaisten Sampo Terho taas syytti SDP:tä edellisillä hallituskausilla toteutetuista leikkauksista ja valtion omaisuuden myymisestä.

– Te syytätte hallitusta siitä, mitä te häpeätte itsessänne, Terho kuvaili.

Myös kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) palasi edelliseen hallituskauteen, mutta näkökulma vaihtui pääministeripuolue keskustan oppositiopolitiikan muisteluun. Zyskowiczin mukaan SDP on nyt samassa tilanteessa kuin hallituksen säästöjä vastustanut keskusta oppositiotaipaleensa alkupuolella.

– Mitä tapahtui kun keskusta pääsi valtaan, peruiko se yhtään viime vaalikaudella vastustamaansa säästöä? Ei perunut, sen sijaan tuli lisää säästöjä Zyskowicz sanoi.

Historian kertaaminen sai Heinäluoman kyllästymään

Useat aiempia hallituskausia käsittelevät puheenvuorot saivat kansanedustaja Eero Heinäluoman (sdp) tuskastumaan menneiden muisteluun.

– Emme ole erimielisiä siitä, pitääkö tehdä uudistuksia. Me olemme huolissamme siitä suunnasta, jonka te haluatte esittää ainoana vaihtoehtona, Heinäluoma sanoi.

– Liittykää demareihin, jos haluatte osallistua puolueen ideologisiin keskusteluihin, Heinäluoma jatkoi, ja osoitti kutsunsa myös suoraan puolueen jättäneelle Vartiaiselle.

SDP jätti välikysymyksen hallitukselle yksin, eivätkä muut oppositiopuolueet osallistuneet sen muotoiluun. Kyseessä on kohta vuoden vallassa olleen Sipilän hallituksen seitsemäs välikysymys.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantain täysistunnossa.