Ramadan tuo paaston myös Hennalaan – asukkaiden tyydyttävä eväisiin

Parin viikon kuluttua alkavan Ramadanin takia osa Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaista lopettaa syömisen päiväsaikaan. Yöllisten ruokailujen järjestäminen koetaan hankalaksi ja kalliiksi, joten keskuksen asukkaat siirtyvät kuukaudeksi eväslinjalle.

turvapaikanhakijat
Ramadaniin sisältyvä kuukauden paasto on vaikea toteuttaa Hennalassa
Tiia Lille / Yle

Iso osa Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaista aloittaa ramadanin parin viikon kuluttua. Ramadaniin olennaisena osana kuuluvan uskonnollisen paaston vuoksi terveet aikuiset muslimit lopettavat syömisen päiväsaikaan.

Vastaanottokeskuksen ruokailujen sopeuttaminen ramadaniin on todella haastavaa

Markku Heikkilä

Ramadania vietetään tänä vuonna 6. kesäkuuta alkaen, ja se kestää kuukauden.

– Olemme keskustelleet asukkaiden kanssa runsaasti siitä, miten voisimme auttaa heitä paaston ajan viettämisessä. Vastaanottokeskuksen ruokailujen sopeuttaminen ramadaniin on kuitenkin todella haastavaa, Hennalan vastaanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä kertoo.

Hennalan vastaanottokeskus on täysihoitoa tarjoava yksikkö, jossa ruokapalvelut sisältyvät talon palveluihin.

Käytännössä täysihoito tarkoittaa myös sitä, että asukkaille ei makseta ruokarahaa. Heidän saamansa vastaanottoraha on pienempi kuin vastaanottokeskuksissa, joissa asukkaat valmistavat itse ruokansa.

Hennalassa asukkaiden ei ole kuitenkaan mahdollista valmistaa itsenäisesti ruokiaan, koska alueella ei ole riittävästi keittiötiloja asukkaiden käyttöön.

Heikkilän mukaan ramadania viettävien ihmisten on tyydyttävä eväisiin.

– He saavat ruuan eväinä, jonka he lämmittävät lämmityspisteissä oman aikataulunsa mukaan. Olemme hankkineet asukkaiden käyttöön lisää jääkaappeja, jotta eväiden säilyttäminen olisi hieman helpompaa.

Ramadanjärjestelyt herättäneet närää

Heikkilän mukaan eväät ovat ainoa vaihtoehto, koska ravintola ei voi olla auki öisin.

Jos olisi rajattomasti rahaa, voisimme tyydyttää kaikki tarpeet.

Markku Heikkilä

– Jos olisi rajattomasti rahaa, voisimme tyydyttää kaikki tarpeet. Ei ole millään muotoa mahdollista, että ravintola olisi auki poikkeavaan aikaan, eli keskellä yötä.

Heikkilän mukaan vastaanottokeskuksen linjaus ramadanin huomioimisesta vastaanottokeskuksessa on herättänyt jonkin verran närää asukkaiden keskuudessa.

Asukkaat ovat muun muassa ehdottaneet, että heille maksettaisiin ruokarahaa ramadankuukauden ajan.

– Emme voi siirtyä siihen käytännön syistä, että asukkaille maksettaisiin ruokarahaa. On myös ehdotettu, että osa asukkaista siirtyisi sellaiseen vastaanottoyksikköön ramadanin ajaksi, jossa voi tehdä itse ruuan. Sekään ei ole mahdollista, Heikkilä kuittaa.