Kirkosta baariksi ja takaisin pyhätöksi – tältä näyttää tanssikorokkeistaan tunnettu Highlight nyt

Vuosina 1995-2014 Freda 42:ssa Helsingin Kampissa toimi liuta erilaisia baareja. Rakennus oli vanha kirkko. Nyt se on palautettu takaisin alkuperäiseen käyttöönsä. Ensimmäiset ovat jo ehtineet kysyä kirkkoa vihkikirkoksi.

ilmiöt
luther kirkko highlight lasimaalaus helsinki
Luther-kirkon lasimaalaukset ovat kestäneet läpi kirkon värikkään historian. Nyt maalaukset koristavat kirkon pienempää kappelitilaa.

Vuosituhannen vaihteessa Helsingin baarielämän yksi suosituimmista paikoista oli ravintola Highlight. Tanssikorokkeistaan tunnettu paikka keräsi parhaimpina vuosinaan pitkiä jonoja.

Moni tiesi, että paikka oli entinen kirkko. Nyt baari on muisto vain: rakennus on palautettu takaisin kirkoksi.

Kirkkovuosia rakennuksella on kaiken kaikkiaan takana huomattavasti enemmän kuin baarivuosia. Helsingin Kampissa Fredrikinkadulla sijaitseva rakennus on yli 120 vuotta vanha. Kirkko on kuulunut Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle (Sley).

Jo vuonna 1894 Sley rakensi rukoushuoneen, jota laajennettiin. Vuonna 1931 kirkko vihittiin Luther-kirkoksi.

Sotavuosina kirkkoa pommitettiin, mutta se selvisi. 1900-luvun lähestyessä loppua hengellinen toiminta alkoi hiipua yhä enemmän, viikottain Fredrikinkadulla kävijöitä oli vain kourallinen.

Sley suunnitteli rakennuksen purkamista 1980-luvulla, mutta nuorisojärjestöt saivat tämän estettyä valtaamalla rakennuksen. Helsinki päätti suojella rakennuksen, ja se toimi Sibelius-Akatemian harjoitussalina.

Baariajoista muistuttavat vain lasimaalaukset

Lopulta Sley päätti myydä kirkon ja hengellinen elämä muuttui baarielämäksi. Vuosina 1995-2014 tiloissa toimi useita Elannon (myöhemmin HOK-Elannon) pyörittämiä paikkoja. Ensimmäinen baari oli nimeltään Cafe Barock, joka oli pystyssä kolmisen vuotta. Sen jälkeen Fredrikinkadun kiinteistön valtasi hieman erilaisin nimimuunnoksin vuosikausia toiminut Highlight.

2010-luvulle tullessa ravintolat vaihtuivat tiuhempaan tahtiin. Tiloissa toimi muun muassa DOM Helsinki ja Dante's Highlight.

Baarista kirkoksi palautunut Luther-kirkko viettää parhaillaan avajaisviikkoa. Viime viikonloppuna kirkossa koettiin merkittävä hetki, kun baariajanjakson kadoksissa ollut alttariristi palautui takaisin kirkkoon.

1990-luvun muuttopuuhissa risti joutui roskalavalle, josta ohikulkija poimi sen mukaansa. Nyt, lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin se löydettiin turkulaisen yksityisasunnon säilytyskellarista. Risti palautettiin takaisin kirkkoon kantamalla se Turusta Helsinkiin. Matka taitettiin jalan.

Uudelleen avautunutta kirkkoa on jo ehditty kysyä vihkikirkoksi – kyselijöinä ovat olleet he, jotka aikoinaan baaritiskillä tai tanssilattialla kyseisessä rakennuksessa kohtasivat. Tänä kesänä kirkossa ei vielä järjestetä häitä.

Yksi asia kirkkorakennuksessa on säilynyt läpi vuosien: kolmessa pyöreässä ikkunassa olevat lasimaalaukset.

Juttua varten on haastateltu Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen viestintäpäällikköä Silja-Kaisa Pöyliötä ja Helsingin Luther-kirkon vastaavaa teologia Martti Haverista.