1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva: "Suomen kannattaa etsiä sellaisia harjoituskavereita, joista oppii eniten"

Rissalassa vierailleet kansanedustajat ovat vakuuttuneita Karjalan lennoston toiminnasta. Vieraat tutustuivat nyt toista viikkoa jatkuvaan yhdysvaltalaisjoukkojen harjoitteluun Suomessa.

Kotimaan uutiset
Kansanedustajat Antti Kaikkonen, Ilkka Kanerva ja Mika Niikko tiedotustilaisuudessa Karjalan lennostossa Rissalassa
Sakari Partanen / Yle

Joukko kansanedustajia seurasi keskiviikkona Yhdysvaltojen Oregonin kansalliskaartin laivuevierailua Karjalan lennostossa Rissalassa. Suomalaiset ja yhdysvaltalaiset joukot ovat harjoitelleet Rissalasta käsin viime viikosta lähtien.

Harjoitukseen tutustui parikymmentä kansanedustajaa. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Ilkka Kanerva pitää vierailun pääviestinä, että ilmavoimien toiminta Suomessa on hyvällä mallilla.

Kanervan mielestä yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on luonnollista, koska oppia kannattaa hakea parhailta.

– Suomen kannattaa hakea sellaisia harjoituskavereita, joista oppii eniten. On hienoa, että tämä harjoitus voidaan tehdä Suomessa. On kustannustehokasta harjoitella täällä eikä tarvitse mennä mihinkään muualle. On saatu tietoa ja todennettu, että Karjalan lennosto on kova sana, siitä kannattaa olla täällä ylpeä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) painottaa, että nyt käynnissä oleva harjoitus hyödyttää Suomen oman puolustuskyvyn kehittämistä.

– Juttelin parin oregonilaisvieraan kanssa. Yritin kysymällä kysyä, onko täällä jotain vinossa. Vieraat eivät oikein suostuneet nimeämään mitään. Kyllä he ovat tyytyväisiä näkemäänsä ja vakuuttuneita suomalaisesta osaamisesta.

Kansanedustajien vierailuun Karjalan lennostossa osallistunut valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) pitää virheellisenä mielikuvaa, että Suomea ajettaisiin tällä harjoituksella Natoon.

– On selvää, että jos kalustomme on Yhdysvalloista, niin heidän kanssaan myös harjoitellaan, sanoo Niikko.

Harjoittelu eri maiden kanssa jatkuu

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pitää selvänä, että Suomen ilmavoimat tekee jatkossakin erilaista harjoitustoimintaa.

– Se on käytännön sanelema juttu, mennään tarpeen mukaan. Sen saavat ehdottomasti pohjustaa meidän ammattiosaajat. Se ei ole poliittinen kysymys, että poliitikot määräisivät kenen kanssa harjoitellaan, vaan se tulee ammatillisin perustein. Tietysti mitä suurempi harjoitus, sitä suurempi poliittinen harkinta varmasti tarvitaan.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan yhteistyö tulee varmasti myös jatkumaan.

– Yhdysvallat on meille tärkeä strateginen kumppani ja keskeisin aseteknologian toimittaja, joten harjoitustoimintakin on ilman muuta perusteltua.

Oregonin kansalliskaartin perjantaina päättyvä vierailu on osa Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälistä puolustusyhteistyötä. Harjoituksesta nousi talvella kohu, kun asia nousi julkisuuteen Ylen kertoessa siitä ensimmäisenä. Osa kansanedustajistakin sai tiedon harjoituksesta median kautta.

Kaikkosen mukaan pelisääntöjä on hallituksessa uudistettu ja nyt on selvää, miten eduskunnalle annetaan tietoa harjoituksista. Myös Ilkka Kanerva vakuuttaa, että tiedonsaanti on kunnossa ja tehdyt järjestelyt ovat riittäviä.

Puolustuspoliittisissa kysymyksissä lähivuosien iso asia on Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien korvaaminen. Nykyisillä koneilla pärjätään vielä pitkälle 2020-luvulle, mutta konehankintaa linjataan jo tämän hallituskauden aikana.

– Koneiden hankinta on kallista lystiä. Suomen on mitoitettava semmoinen hankinta, että rahkeemme riittävät. Mutta toisaalta koneuudistus turvaa meidän puolustuskykymme, sanoo Kaikkonen.

Lue seuraavaksi