Näillä tuliterillä pyörillä turvapaikanhakijat ylittivät Suomen rajan Venäjältä – nyt ne myydään huutokaupoissa

Viime syksynä Venäjän ja Suomen Lapin välisen rajan ylitti satoja turvapaikanhakijoita. Koska rajan sai ylittää vain ajoneuvolla, moni osti pyörän, joka hylättiin heti Suomen puolella. Poliisi myy toukokuussa lähes 300 itärajan löytöpyörää huutokaupoissa kolmessa Lapin kaupungissa.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoiden hylkäämiä pyöriä poliisin huutokaupassa.
Poliisin löytötavarahuutokaupassa Torniossa myytiin itärajalta löytyneitä hylättyjä polkupyöriä.

Poliisin löytötavarahuutokaupassa Torniossa oli keskiviikkona tavanomaisesta poikkeavaa myytävää. Kaupan oli 90 pyörää, jotka on kerätty talteen Lapin itärajan rajanylityspaikkojen tuntumasta.

Stels-merkkinen pyörä poliisin huutokaupassa.
Monet pyöristä olivat kevyitä taittopyöriä.Anna Leppävuori / Yle

Monet myynnissä olevista pyöristä olivat pieniä taittopyöriä, joiden merkit eivät ole Suomessa kovin tuttuja. Yleisiä olivat muun muassa Jopon näköiset punainen Altair-pyörä, sininen Forward-pyörä ja pieni Stels-pyörä. Joukossa oli myös joitain lasten pyöriä.

Monessa pyörässä oli vielä muovit paikoillaan ja uuden pyörän tuoksu. Joidenkin renkaat olivat tyhjentyneet jossain vaiheessa. Pyörissä ei ollut myöskään Suomen tieliikenteessä edellytettäviä heijastimia tai soittokelloa.

Taittopyörien hinnaksi huutokaupassa tuli pääosin viitisenkymppiä per pyörä, hienommat maastopyörät myytiin kalliimmalla.

Ajokilometrejä "ehkä se yksi"

Turvapaikanhankkijat ovat todennäköisesti hankkineet pyörät rajan läheisistä kaupoista Venäjän puolelta. Niillä on luultavasti vain ylitetty raja, jonka jälkeen ne ovat muuttuneet tarpeettomiksi, kuvailee ylikonstaapeli Arto Vähänikkilä.

Poliisin huutokauppaamia pyöriä.
Venäläisistä pyöräkaupoista on haettu paljon Jopon näköisiä Altair-merkkisiä pyöriä.Anna Leppävuori / Yle

– Ehkä se yksi kilometri tutustumista ja hylkäys sen jälkeen.

Pyörät on kuitenkin pitänyt hankkia, sillä Suomen ja Venäjän rajan ylittäminen on ollut sallittua vain ajoneuvolla. Loppuvuonna rajan ylittäminen pyörällä kiellettiin, jolloin rajan pystyi ylittää käytännössä vain autolla.

Poliisi on kerännyt huutokaupattavaksi 270 itärajapyörää. Pyöriä myydään vielä Rovaniemellä 24. toukokuuta ja Kemissä 27. toukokuuta.

Tornion huutokaupassa paikalla oli kymmeniä ihmisiä, mutta joukkohysteriaa pyörät eivät saaneet aikaan.