1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki ryhtyi taisteluun sontivia valkoposkihanhia vastaan – ensimmäinen hanhiaita nousi Arabianrantaan

Aidan ideana on estää valkoposkihanhipoikueiden rantautuminen laajalle alueelle. Äänekkäät ja nurmikolle ulostavat hanhet ovat ärsyttäneet kaupunkilaisia vuodesta toiseen.

Arabianrantaan pystytetty ensimmäinen aitaus, jolla on tarkoitus rajata valkoposkihanhien liikkumista alueella. Kuva: Mari Sarolahti / Yle

Helsingin kaupunki on ryhtynyt tositoimiin valkoposkihanhien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Arabianrantaan on pystytetty ensimmäinen aitaus, jolla on tarkoitus rajata valkoposkihanhien liikkumista alueella. Arabianranta on yksi Helsingin merkittävimmistä valkoposkihanhialueista.

Aitauksen ideana on estää erityisesti valkoposkihanhipoikueiden rantautuminen laajalle alueelle, selittää vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

– Juuri poikueiden rantautuminen on ollut se ongelmavaihe. Silloin kun poikueet tulevat ruokailemaan, ne ovat pitkiä aikoja hyvillä ruokailumailla. Aidalla pystytään estämään niiden liikkuminen niin kauan kuin poikaset eivät osaa lentää. Jos ne eivät pääse rantaan, perässä eivät tule emotkaan.

Aita ei tietenkään estä aikuisten tai pesimättömien lintujen rantautumista, koska nehän lentävät yli.

Markku Mikkola-Roos, vanhempi tutkija, Suomen ympäristökeskus

Mikkola-Roos on varma, että aita pitää hanhiparvet poissa rannoilta. Hänen mukaansa esimerkiksi Helsingin yksityisillä rannoilla aidoilla pystytty estämään valkoposkihanhien laiduntaminen nurmikoilla.

Mikkola-Roos kuitenkin myöntää, että aidasta on hyötyä vain hanhien poikueaikaan.

– Aita ei tietenkään estä aikuisten tai pesimättömien lintujen rantautumista, koska nehän lentävät yli. Syksyllä aita ei taas tehoa enää ollenkaan, kun linnut ovat kaikki lentokykyisiä.

Äänekkäät ja nurmikoille ulostavat hanhet ovat ärsyttäneet kaupunkilaisia vuodesta toiseen. Kesäisin lähes jokainen Helsingin puisto ja ranta täyttyy vihertävästä ulosteesta.

Lintujen uloste on ikävä haitta varsinkin sadesäällä, kun se liejuuntuu. Valkoposkihanhen ulosteesta on löydetty myös ripulia aiheuttavaa bakteeria.

Pääkaupunkiseudulla on laskettu olevan noin 6 000 valkoposkihanhea. Laji on rauhoitettu EU-direktiivillä. Valkoposkihanhen tappaminen vaatisi poikkeusluvan, jonka saaminen on vaikeaa.

Valkoposkihanhet tarvitsevat tuoretta ruohoa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle