Energiankulutusta suitsitaan kuriin vuokrataloissa – Lahden Talot seuraa sähkön ja lämmön kulutusta tunnin välein

Energiankulutuksen etäluenta yleistyy. Lahdessa kaupungin vuokrataloyhtiö Lahden Talot kerää tietoa kiinteistöjensä sähkön ja lämmön kulutuksesta pilvipalvelun kautta tunnin välein, jatkossa mukaan tulee veden käyttö.

Kotimaa
Sähköinen vesimittari Lahden Lanssikadulla
Heikki Kiseleff / Yle

Lahden kaupungin vuokrataloyhtiö Lahden Talot seuraa entistä tarkemmin energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä kiinteistöissään.

Yhtiö on ottanut käyttöön energianhallintaohjelmiston, jonka avulla pääsee jo seuraamaan sähkön ja lämmön kulutusta lähes reaaliaikaisesti. Seuraavaksi kiinteistöihin asennetaan sähköiset, etäluettavat vesimittarit.

Tulevaisuudessa yhtiö aikoo mitata myös kiinteistöistä kertyviä jätemääriä.

Ultraäänimittari ja pilvipalvelu

Vedenkulutuksen sähköinen mittaus käynnistyy ensimmäisenä Lanssikadulla kahdessa kiinteistössä Lahden Talojen ja Lahti Aquan yhteishankkeena. Mittarit on asennettu ja varteenotettavaa tietoa saadaan kohteista näillä näkymin syksyllä.

Mittaristo syöttää tietoa pilvipalveluun tunnin välein.

– Se toimii ultraäänitekniikalla ja sitä kautta saadaan erittäin luotettavaa tietoa, kertoo talotekniikan asiantuntija Janne Salonen Lahden Talot Oy:stä.

Lahden Talojen 117 kiinteistöä ovat Lahti Aquan toimitusjohtajan Martti Lipposen mukaan ensimmäinen iso asumiskohde Lahdessa, jonka vesimittarit siirretään etäluentaan.

Lahden Talot etujoukossa

Energiahallintaohjelmistosta saatavaa dataa aiotaan hyödyntää monella tavalla. Samalla hillitään vuokrankorotuspaineita.

– Nyt kun siirrytään kuukausitasomittauksesta tuntitehotasooon, niin sen myötä esimerkiksi turhat vesivuodot ja vastaavat saadaan heti kiinni ja kulut kuriin, uskoo Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen.

Vastaavan laajuiset energianseurantajärjestelmät ovat Suomessa vielä harvinaisia.

Tuntiseurantaa koko talokannassa ja kaikilla kustannuspaikoilla ei esimerkiksi Motivan tietojen mukaan muualla kuin Lahden Taloissa ole.

– Vuokra-asuntoyhteisöjen energiaohjelmassa mukana olevista yhtiöistä vain viidellä on meille raportoidun mukaan tuntimittausta käytössä ja näistä vain yhdellä on mittaus kaikissa kohteissa, kertoo Motivan asiantuntija Harri Heinaro.