”Minä tein sen, näin sinäkin onnistut” – Maahanmuuttajia houkutellaan yrittäjiksi vertaistuella

Elinkeinoelämän toimijat toivovat, että ulkomaalaistaustaisten yrittäjien menestystarinat houkuttelevat maahanmuuttajia yrittäjiksi. Vantaalaisessa vastaanottokeskuksessa egyptiläisen Abdelaziz Abdelnapin oma yrityskertomus herätti paljon kiinnostusta.Toisen tallaamalle polulle on helpompi astua kuin täysin tuntemattomalle tielle.

Kotimaa
Abdelaziz Abdelnapin kokemukset kiinnostivat vastaanottokeskuksessa.
Abdelaziz Abdelnapin kokemukset kiinnostivat vastaanottokeskuksessa.Sini Järnström / Yle

Egyptistä Suomeen muuttanut Abdelaziz Abdelnapi toteutti suunnitelmansa ja perusti oman ravintolansa Vantaan Koivukylään. Tie maahanmuuttajasta yrittäjäksi vieraassa maassa vaati työtä, mutta ei Abdelnapin mukaan ollut liian rankka urakka.

– Kun tietää minne mennä ja mistä saa apua, se on lopulta aika helppoa. Ei pidä sokeasti luottaa omaan suunnitelmaansa, vaan pitää uskaltaa ottaa vastaan ohjeita ja olla valmis muokkaamaan omaa unelmaansa, sanoo Abdelnapi.

Abdelnapi marssi aikoinaan orastavan unelman kanssa Vantaan Uusyrityskeskukseen, jossa liikesuunnitelma purettiin osiin ja laitettiin uuteen uskoon.

– Yrityskeskuksessa näin, missä oma suunnitelmani petti. Yhdessä asiantuntijoiden kanssa pystyimme tekemään minun liikesuunnitelmastani täydellisen.

Nyt miehen ravintolalla menee hyvin ja suunnitelmissa on myös laajentaa toimintaa toisella ravintolalla.

Vertaistuki herättää luottamusta

Abdelnapin kokemukset yritysmaailmassa ovat arvokasta tietoa muille maahanmuuttajille, jotka suunnittelevat omaa yritystä. Miesonkin sanonut vastailevansa mielellään yritystoimintaan liittyviin kysymyksiin.

Yrityskeskuksessa näin, missä oma suunnitelmani petti

Abdelaziz Abdelnapi

– Siitä on varmasti apua, koska olen ulkomaalainen kuten he. Minulta kysytään esimerkiksi miten aloitin oman yritykseni, miten voi oppia suomenkielen, millaista apua kannattaisi hankkia, Abdelnapi listaa.

Tuki toiselta maahanmuuttajalta voi olla todella tärkeää. Omalla yrityspolullaan Abdelnapin mielestä vaikeinta olivat omat ajatukset ja epävarmuus siitä halutaanko hänen yritystään ylipäätään Suomeen.

– Oli todella vaikea uskoa, että yritysneuvonnan ihmiset halusivat auttaa minua oman yrityksen perustamisessa ja tekivät sen kaiken ilmaiseksi. Yksin kaikki olisi varmasti ollut paljon vaikeampaa.

Abdelnapin mukaan kaikki maahanmuuttajien yritysideat eivät istu Suomen markkinoille, mutta vastaanottokeskuksissa on paljon potentiaalia.

– Se on fakta, että nyt Suomi menettää koko ajan rahaa. Tämä raha kuuluisi meidän kaikkien lapsille. Mitä nopeammin nämä ihmiset saataisiin töihinkeskuksista sen parempi. Maahanmuuttajille oma neuvoni on, että rakentakaa pysyvä yritys tänne, sillä täällä te voitte menestyä. Älkää tehkö helppoa rahaa ja kadotko ulkomaille lämpimän ilmaston perässä.

Akram Haitham.
Akram Haitham.Sini Järnström / Yle

”Meidän täytyy ajatella tulevaisuutta”

Omasta ravintolasta haaveilee myös vasta Irakista Vantaalle saapunut Akram Haitham. Kotimaassaan mies työskenteli yhdeksän vuotta puhelinyhtiössä, mutta nyt haaveena on oma yritys.

– Meidän täytyy ajatella tulevaisuutta ja sitä, mitä tulemme tekemään täällä. Minun tarkoituksena on perustaa oma pieni kahvila-ravintola, jonka yhteydessä toimisi myös leipomo, sanoo Haitham.

Minun tarkoituksena on perustaa oma pieni kahvila-ravintola

Akram Haitham

Mies opiskelee parhaillaan suomea ja toivoo pääsevänsä pian kokeilemaan kielitaitoaan kantasuomalaisten parissa. Hän kertoo myös tavanneensa henkilön, joka voisi auttaa hänet alkuun oman yrityksen kanssa.

– Meidän maassa ei ole mitään järjestelmää, minkä avulla ulkomaalainen voisi perustaa oman yrityksen. Täällä on selkeitä ohjeita siihen ja se on mukavaa, sanoo Haitham.

Maahanmuuttajien osuus Uusyrityskeskusten asiakkaista lisääntynyt viime vuosina. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla noin kolmannes yritysneuvonnan asiakkaista on jo maahanmuuttajia.