Analyysi: Veljekset kuin Ilvekset tai metsot

Viroa ja Suomea kuvataan usein veljeskansoiksi. Presidentti Sauli Niinistön ja Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen kanssakäymistä voisi kuvata myös veljelliseksi, mutta ei aina myönteisimmässä mielessä. He ovat sellaiset veljet, jotka kuittailevat ja haastavat toisiaan. Mutta eivät hekään sentään Kain ja Abel ole.

Yle maailmalla: Riika
Presidentti Sauli Niinistö Virossa.
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves puolisoineen vastaanotti presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion valtiovierailulle tiistaina.Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti valtiovierailunsa Viroon keskiviikkoiltana. Vierailua hallitsi turvallisuuspolitiikka.

Maanantai-iltana Viron television ennakkohaastattelussa Niinistö katsoi terävästi toimittajaa ja sanoi, ettei Naton kanssa solmittu isäntämaasopimus velvoita Suomea mihinkään.

– Toinen puoli on se, että me tavan takaa kuulemme kysyttävän, että antaako Suomi apua, mutta emme koskaan tarjousta, että mekin autamme Suomea, Niinistö sanoi.

– Eli että tavallaan meille suomalaisille syntyy velvollisuus auttaa siitä huolimatta, että olemme niin tyhmiä, että emme liity Natoon. Ei tämä yhtälö niin voi toimia.

Seuraavan päivän Eesti Päevalehdessä Niinistö ilmoitti, että Suomi ei tarvitse oppitunteja Natoon pyrkimisessä.

Tällaisten lausuntojen jälkeen oli selvä, että Niinistö oli tulossa Viroon vahvalla viestillä. Se saattoi kuulostaa suurin piirtein tältä: Täältä pesee.

Linja jatkui presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa Tallinnassa.

*Ilves teki oman *valtiovierailunsa Suomeen keväällä 2014. Venäjä oli vallannut Krimin niemimaan Ukrainalta muutamia viikkoja aiemmin. Ilves korosti Naton merkitystä, Niinistö pani toivoaan EU:hun.

Tänä keväänä Ilves sanoi Ylen haastattelussa, että Nato ei välttämättä halua juuri nyt ottaa uusia jäseniä. Hän tarkoitti myös Suomea.

Tänä keväänä Ilves sanoi Ylen haastattelussa, että Nato ei välttämättä halua juuri nyt ottaa uusia jäseniä. Hän tarkoitti myös Suomea.

Tällaiset lausunnot ärsyttävät presidentinlinnassa. ”Me emme tarvitse oppitunteja.”

Presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa tiistaina Tallinnassa Niinistö painotti sitä, että molemmat maat tietävät, miten toinen ajattelee. Erot tulevat historian kokemuksesta.

– Kylmän sodan aikana saattoi olla ilmiö nimeltä suomettuminen, hyvä on. Mutta useat asiantuntijat ja poliitikot ovat sanoneet, että Suomen linja oli menestyksekäs, Niinistö ilmoitti.

Kuullessaan tämän Ilves paukautti vesilasinsa pöytään, vahingossa tai tarkoituksella. Äänitystasot menivät joka tapauksessa punaiselle.

Niinistö halusi lisäksi muistuttaa, että viime viikolla Washingtonissa presidentti Barack Obama oli painottanut keskusteluyhteyden tärkeyttä Venäjään.

– Ja tätä me Suomessa olemme pyrkineet harjoittamaan, Niinistö sanoi.

Niinistö on hyvin tietoinen siitä, että virolaiset ovat suhtautuneet hänen ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisiin syvästi epäillen.

Hän on hyvin tietoinen siitä, että virolaiset ovat suhtautuneet hänen ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisiin syvästi epäillen. Lausunto ei ollut vahinko. Ilves katsoi sen aikana muualle.

*Niinistö luonnehti *vierailun antia suomalaistoimittajille sanomalla, että Ilveksen kanssa keskustelut ovat sujuneet hyvin ja miellyttävästi. Lausuntoa ei voi kuvailla ylistäväksi.

Ilves on luonnehtinut suurin piirtein samoin Niinistöä. Miehet eivät ole ylimpiä sydänystäviä, mutta eivät he ole luonteeltaankaan heittäytyjiä. Viljandin lukiossa oppilaiden kyselytunnilla keskiviikkona Niinistö sanoi, että hänellä ei ole tapana hullaantua.

Niinistö ei tunne luontaista vetoa Viroon kuten presidentti Tarja Halonen, joka kävi naapurimaassa myös vapaa-ajallaan.

Tämä voi olla Niinistön valtti. Ilves kun arvostaa kuivaa kuittailua ja nokittelua. Ihan kuin nokkapokkaa harjoittavat veljekset tai kisailevat ukkometsot. Vierailulla nähtiin kuitenkin aitoakin huumoria. Kuinka välitöntä se oli, se on jo toinen juttu.