Sri Lankassa kaivetaan uhreja maanvyörymistä paljain käsin – satoja ihmisiä kateissa

Kylää kohti vyöryneen mudan ääni kuulosti maahan iskeytyvältä lentokoneelta, kuvailee asukas. Kuolonuhrien määräksi pelätään 300–400.

Ulkomaat
Joukko sotilaita kaivaa maata talon seinustalla.
Srilankalaiset sotilaat kaivoivat tiistaina Kalupahanawatten kylässä maamassaa, jonka alla pelättiin olevan 16 ihmistä.M.A. Pushpa Kumara / EPA

Keskisessä Sri Lankassa kolmessa kylässä pelätään satojen ihmisten hautautuneen tulvien laukaisemien maanvyörymien alle. Sotilaat ja poliisit ovat ottaneet kepit ja paljaat kädetkin avukseen pelastaakseen ihmisiä maamassoista. Ruumiita on löytynyt 37.

Kaikki kadonneet eivät välttämättä ole mudan alla, vaan osa on saattanut ehtiä pakoon viranomaisten varoitettua maanvyörymistä rankkasateiden jatkuttua monta päivää. Sri Lankan Punainen risti arvio silti, että kuolleita on 300–400.

Rajut vyörymät iskeytyivät tiistaina Aranayakeen ja sen kahteen naapurikylään Kegallen vuoristoalueella. Yksi kyläläisistä kuvaili ääntä yhtä voimakkaaksi kuin maahan putoava lentokone.

223 000 ihmistä tulvaevakossa

Edelleen jatkuva sade ja sankka sumu ovat vaikeuttaneet pelastustöitä. Uhrien etsinnät on nyt täytynyt keskeyttää yön ajaksi.

Viranomaisten mukaan uusia maanvyörymiä on odotettavissa. Ihmiset ovat etsineet tilapäistä suojaa kouluihin ja buddhalaistemppeliin perustetuista evakuointikeskuksista.

Viikon jatkuneet rankkasateet ovat nostaneet tulvia myös muualla. Muun muassa suurimmassa kaupungissa Colombossa on virrannut tulvavettä kymmeniin tuhansiin taloihin. Tulva-alueella kaikkiaan 223 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan.

Ryöppyävien sateiden kuljettama muta on Sri Lankassa tavallinen ongelma monsuunikaudella. Maaseutu on vyörymille altis, koska niitä hillitsevät metsät on hakattu peltojen raivaamiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus