1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norja jakoi öljynporauslupia Barentsinmerellä, ympäristöjärjestöt kauhistuivat

Norja paikkaa hupenevia öljytulojaan jakamalla 13 yhtiölle kaikkiaan kymmenen öljynporauslupaa Barentsinmerellä. Samalla otetaan käyttöön uusi alue lähellä Venäjän talousvyöhykettä. Ympäristöjärjestöjä arktisen öljynporauksen laajentaminen kauhistuttaa.

Norja on pumpannut öljyvarojaan rahastoon, jonka arvo on nykyisin 800 miljardia euroa. Kuva: Harald Pettersen / Statoil

Kyseessä on ensimmäinen kerta vuoden 1994 jälkeen, kun Norja avaa uuden alueen öljyntuotannolle. Taustalla on öljytulojen pieneneminen ja Pohjanmeren kenttien varantojen hupeneminen lähitulevaisuudessa.

Kolmentoista porauslupiin oikeutetun yhtiön listalla (siirryt toiseen palveluun) on myös venäläinen Lukoil ja ruotsalainen Lundin Petroleum.

Ympäristöjärjestöt ovat jo pitkään arvostelleet öljynporausta arktisilla alueilla, ja Greenpeace kritisoi Norjan hallituksen päätöstä nytkin:

– Järkytyksellä ja vihaisina huomasimme, että Norja rikkoo kahta tuoretta ympäristösopimusta vain saadakseen arktisen alueen öljyn käsiinsä, sanoi Norjan Greenpeacen johtaja Truls Gulowsen.

Ympäristöjärjestöjen mielestä öljynporaus arktisilla alueilla on liian vaarallista. Kuva: EPA/Angelika Warmuth

– Emme saa ottaa riskiä, että Deepwater Horizon (Meksikonlahden öljyonnettomuus vuonna 2010) tapahtuu uudelleen, Barentsinmerellä, sanoi Gulowsen.

Norjan energiaministeri Tord Lien tyrmäsi huolen ja sanoi että hallituksen päätöksellä on laaja tuki kansankäräjillä. Lienin mukaan myös lainsäädäntö sallii porausalueen laajentamisen:

– Jos yhtiöt eivät toimi turvallisesti, ne eivät saa toimilupaa, näin se on sekä Pohjanmerellä että Barentsinmerellä.