Punkaharjulaiset pelkäävät luontokoulunsa puolesta – julkkisasukas Saimi Hoyer valmis "lähes mihin vain", ettei koululaisia viedä kivikylään

Punkasalmen ala-asteen pelätään ajautuvan nykyisen yläasteen tiloihin. Punkaharjulla on 3 koulua, joiden kaikkien ei nähdä voivan toimivan tulevaisuudessa, kun oppilaat seudulla vähenevät. Luonnonläheisen ala-asteen puolesta viritellään jo puolustusasemia.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Viitisenkymmentä koululaisten vanhempaa täytti Punkasalmen koulun salin keskiviikkoiltana, kun vanhempainyhdistys oli kutsunut  ihmiset koolle pohtimaan pitäjän koulujen tulevaisuutta.

Savonlinnan toimitilapäällikkö Jukka Oikari kertoi heti tilaisuuden aluksi, että koulutila-asioissa vallitseva fakta on koulua käyvien lasten määrän voimakas väheneminen tulevina vuosina. Nykyään punkaharjulaisia koululaisia on 278, mutta ennusteiden mukaan koululaiset vähenevät 2020-luvulle mentäessä kahdensadan tuntumaan. 

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että opettajia tarvitaan vähemmän ja opetustiloja tarvitaan vähemmän.

Punkasalmen koulun puolesta pelätään, jos Savonlinnassa päätetään, että Punkaharjun alueelle riittää kaksi koulukiinteistöä. Kulennoisten kyläkoulussa on ennusteiden mukaankin oppilaita riittävästi ja kiinteistökin on suhteellisen uusi.

Punkasalmen taajamassa puolestaan on kaksi koulukiinteistöä, toisessa jatkaa lukion loppuessa yläaste, jonka vieressä on päiväkoti, toinen on Punkasalmen koulu, jossa käydään koulua luokilla 1-6.

– Yläasteen piha ei sovellu edes yläasteelaisille, saati pienille koululaisille. Se on ahdas, ankea, vaarallinen, kannanotot toistuivat useissa puheenvuoroissa.

Barrikadit jo ajatuksissa

Tunnetuin nykypunkaharjulainen Saimi Hoyer suorastaan suuttui Punkasalmen koulun puolesta.

– Minä olen käynyt kouluni asfalttiviidakossa ja lapsena olisin halunnut Punkaharjulle kouluun. Tämä koulu on jotain upeaa, ihmeellistä ja taistelen tämän puolesta viimeiseen asti. Olen valmis köyttämään itseni tänne, minut saa viedä viimeisenä, jos tämä aiotaan Punkaharjun lapsilta viedä, puuskahti Hoyer.

Mitään päätöksiä koulujen tulevaisuudesta ei ole tehty, korostivat paikalla olleet päättäjät ja virkamiehet. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Lea Sairanen kertoi, että juuri siksi nyt ollaankin liikkeellä.

– Haluamme tehdä selväksi kantamme ja lasten edun jo ennenkuin mitään päätöksiä edes harkitaan. Yhtenäiskoulu voidaan rakentaa tähän Punkasalmen koulun yhteyteen, luonnon keskelle. Tämä on ainutlaatuinen paikka, täällä on järvi ikkunoiden takana ja luontoluokka. Täällä voitaisiin sijoittaa lapsiin ja Punkaharjun houkuttelevuuteen. Kun koulukiinteistöä pitää yläasteella remontoida paljon, niin miksei sijoitettaisi uuteen kouluun tässä, kysyy Lea Sairanen.

Moni paikalle tullut vanhempi ja punkaharjulainen kertoi, että alakoulun sijanti on merkittävä, kun mietitään seudulle muuttamista. Yläasteen paikka mielletään ankeaksi ja sen pihaan ei uskota edes rakentamalla saatavan viihtyisäksi ja turvalliseksi.

– Kivikylän kouluja on joka paikassa. Meillä on tämä ainutlaatuinen luontokoulu, tästä on pidettävä kiinni, toistettiin kuin yhdestä suusta.