EU antoi Puolalle neljä päivää aikaa ryhtyä demokratiavajeen korjaamiseen

Puolan hallituksen puuttuminen oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuteen voi viedä jopa äänioikeuden EU:ssa. Puola haluaa EU:n komissiolta lisäaikaa, mutta Bill Clintonin kipakkaan kritiikkiin pääministeri Szydło ja hallitsevan puolueen johtaja Kaczyński ovat vastanneet hyvin kirpeästi.

Ulkomaat
Beata Szydło ja Jarosław Kaczyński hyvin tiukan näköisinä.
Beata Szydło ja Jarosław Kaczyński huhtikuussa muistotilaisuudessa, jossa kunnioitettiin kuuden vuoden takaisen Smolenskin lentoturman uhreja. Tomasz Gzell / EPA

EU:n komissio on varoittanut ryhtyvänsä kovistelemaan Puolaa jo ensi viikolla, ellei hallitus ala korjata viime kuukausina syntynyttä demokratiavajetta. Puolalla on maanantaihin saakka aikaa vastata komission vaatimukseen.

Elleivät vastaukset tyydytä, komissio sanoo ryhtyvänsä oikeusvaltiomekanismin mukaisiin toimiin. Puolalle suositeltaisiin tapoja, joilla se voi korjata EU:n arvostelemat ongelmat, ja annettaisiin takaraja. Myös pakotteet ovat mahdollisia. Viime kädessä Puola voisi jopa menettää oikeutensa osallistua äänestyksiin EU:ssa.

Oikeusvaltiomekanismi on tarkoitettu sen varmistamiseen, että EU-maa noudattaa unionin perusperiaatteita demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Puolan hallitukselta perätään korjausta lakeihin, joilla se on kajonnut oikeuslaitoksen ja tiedonvälityksen riippumattomuuteen.

Apulaisulkoministeri Konrad Szymańskin mukaan vastaus ei ehdi maanantaiksi, vaan Puola tarvitsee lisäaikaa. Hän sanoo, että neuvotteluja komission kanssa käydään edelleen ystävällisessä hengessä.

Puolan pääministeri närkästyi Bill Clintonille

Puolan pääministeri Beata Szydło vaatii Yhdysvaltain entiseltä presidentiltä Bill Clintonilta anteeksipyyntöä tämän sanottua, että "demokratia näyttää tuottavan Puolalle liikaa vaivaa". Clinton sanoi myös, että Puola näyttää pyrkivän autoritääriseen diktatuuriin.

Szydłon mukaan Clintonin puheet ovat kerrassaan epäoikeudenmukaisia Puolaan kohtaan.

– Kaikella kunnioituksella ja karkeuksia käyttämättä on sanottava, että Clinton liioitteli ja hänen pitäisi pyytää anteeksi, Szydło kehotti Puolan radion haastattelussa.

Kaczyński kehotti menemään lääkäriin

Clinton esitti kantansa puolisonsa Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa New Jerseyssä. Hänen mukaansa Puola ja Unkari eivät olisi vapaita ilman Yhdysvaltain apua, mutta nyt ne näyttävät päättäneen, että haluavat samanlaisen diktatuurin kuin Putinin Venäjällä.

Vertaus Venäjään ja Putiniin on Puolalle erityisen karvas. Niinpä hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja, maan varsinaiseksi vallanpitäjäksi arvioitu Jarosław Kaczyński ei säästellyt sanojaan omassa kommentissaan.

– Jos joku sanoo, ettei tämän päivän Puolassa ole demokratiaa, hänen pitäisi mennä lääkärin tutkittavaksi, Kaczyński suomi.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó puolestaan on sanonut, ettei Clinton ehkä pidä unkarilaisten päätöksistä, mutta se ei riitä syyksi loukata heitä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus