1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ahvenanmaan Taffel-tehtaan kohtalo ratkeaa tänään

Ahvenanmaalla jännitetään, miten käy maakunnalle tärkeälle perunalastutuotannolle. Sipsitehtaan omistava norjalainen Orkla ilmoittaa aamupäivällä, jatkaako se Taffel-lastujen tekemistä Ahvenanmaalla.

Orklan perunalastutehdas Ahvenanmaan Godbyssa. Kuva: Jyrki Hara / Yle

Ahvenanmaan perunalastutehtaan tulevaisuus on ollut jo kuukausia vaakalaudalla. Norjalainen päivittäistavarajätti Orkla ilmoitti helmikuun alussa koko tehtaan henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista ja kertoi harkitsevansa tehtaan sulkemista kokonaan.

Yt-neuvottelut päättyivät huhtikuussa, mutta lopullinen päätös sipsitehtaan kohtalosta on tehty Orklan hallituksen kokouksessa Oslossa keskiviikkona. Henkilöstö saa kuulla ratkaisun torstaina aamupäivällä tehtaan tiloissa Godbyssä.

70-luvun alussa perustettu perunalastutehdas on Ahvenanmaalle tärkeä sekä symbolisesti että taloudellisesti. Se työllistää toistasataa ihmistä ja ostaa vuosittain käytännössä koko maakunnan perunatuotannon.

Lisäksi sipsien, juustonaksujen ja pakasteperunoiden rahtaaminen työllistää runsaasti kuljetusyrittäjiä.

Perunanviljelijä Jonas Lundberg. Kuva: Jyrki Hara / Yle

Suoraan ja välillisesti tehtaan sulkeminen uhkaisi yli kahtasataa työpaikkaa, mikä vajaan 30 000 asukkaan Ahvenanmaalla olisi raskas isku.

Perunantuottajat pidättäneet henkeä pitkään

Perunalastutehtaalle raaka-ainetta tuottavat perunanviljelijät ovat joutuneet jännittämään laitoksen kohtaloa helmikuusta lähtien.

Perunanviljelijöiden yhdistystä johtava Jonas Lundberg on kahden alle kouluikäisen lapsen isä. Hän on juuri rakentanut puolisonsa kanssa uuden talon kotitilalleen ja laskee investoineensa perunantuotantoon noin 200 000 euroa.

Tilan liikevaihdosta puolet tulee perunoista, jotka kaikki Lundberg on vuosien ajan myynyt perunalastutehtaalle.

Lundberg kertoo viljelijöiden tunnelman vaihdelleen raivosta toiveikkuuteen viime viikkojen aikana. Orklan päätökseen on pyritty vaikuttamaan muun muassa taipumalla tehtaalle myytävän perunan hinnan alentamiseen.

– Orklan tehdas täällä tekee vuosittain kymmenen miljoonan voittoa. Toivon todella, että tuotanto voisi jatkua, Lundberg sanoo.