1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokia-puhelimet palaavat – kännykkäbisneksen ensimmäinen virstanpylväs iskettiin jo vuonna 1969

Suomi oli maailman ensimmäinen valtio, jossa matkapuhelinverkko kattoi koko maan 1970-luvun lopussa. Autoradioverkkoa oli alettu rakentaa vuonna 1969, kun ensimmäinen autoradiomasto pystytettiin Leppävaaraan – puolustusvoimien tahdon mukaisesti. Ensimmäisen kännykän sen sijaan keksi Motorola Amerikassa.

Kuva: Jori Asikainen / Yle

Vuonna 1969 Vietnamissa sodittiin, käytiin kuussa ja Woodstockissa rokattiin rauhan sekä rakkauden merkeissä. Samaan aikaan piskuisessa Suomen maassa, Espoon Leppävaarassa pystytettiin ensimmäinen virstanpylväs, joka tuli mullistamaan maailman puhelinmarkkinat.

Tuolloin Espoon Leppävaaraan pystytettiin ensimmäinen ARP- eli autoradiopuhelinverkkomasto.

– Kysymyksessä oli siis analoginen autoradioverkko. Takseillahan oli ollut 1950-luvulla ula-radiot, joilla välitettiin tilauksia. 1960-luvulla päätettiin rakentaa koko maan kattava autoradiopuhelinverkko. Ensimmäinen masto pystytettiin vuonna 1969, kertoo kännyköiden historiasta kirjan kirjoittanut, vapaa toimittaja, Niko Kettunen.

– Vuonna 1978 verkko oli valmis. Suomi oli ainoa maa koko maailmassa, jossa oli koko maan kattava matkapuhelinverkko, sanoo Kettunen.

Autoradioverkko rakennettiin puolustusvoimien tilauksesta

Kuten monissa teknologiaan liittyvissä keksinnöissä, niin myös matkapuhelimen historiassa sotateollisuudella oli näppinsä pelissä.

– Puolustusvoimien aloitteesta lähti se, että rakennetaan ARP-verkko. Valtio lähti mukaan verkon rakentamiseen ja päätti satsata siihen. Suomen valtio ja silloinen Suomen posti- ja telelaitos investoivat siihen.

– Valtio ajatteli, että verkko palvelee armeijaa, mutta myös siviilejä.

– Kun verkko oli olemassa, valmistajat, kuten Salora ja Nokia pystyivät myymään tuotteita. 

1970-luvulla verkolla oli 19 000 käyttäjää. Autoradiopuhelimia käyttivät lähinnä kaupparatsut, tien päällä liikkuvat liikemiehet.

NMT-verkko mahdollisti puhelimen käyttämisen kaikissa Pohjoismaissa

Vuonna 1982 avattiin kaikki Pohjoismaat kattava NMT-verkko, mikä oli toinen virstanpylväs suomalaisessa matkapuhelinbisneksessä: kun oli olemassa verkot, oli järkevää valmistaa, myydä ja ostaa puhelimia.

– Pohjoismaissa ihmiset alkoivat käyttää matkapuhelimia ja siksi Suomeen kehittyi myös matkapuhelinten valmistukseen tarvittava tietotaito.

Yhdysvalloista puuttui koko valtion kattava verkko. Tämän takia Yhdysvallat jäi matkapuhelinmarkkinoilla jälkeen. Motorola tosin valmisti varsinaisen ensimmäisen kännykän, mutta sille ei ollut käyttäjiä, kun ei ollut verkkoja.

Kännykkä -nimi keksittiin 1980-luvun alussa, kun joku Nokian myyntimies kehitti mainosrallatuksen, jossa sanottiin, että "kevään kukka on kämmekkä ja kevään tuote on kännykkä".

Niko Kettunen.

– Pohjoismaiden NMT-verkko oli ainoa matkapuhelinverkko maailmassa, joka toimi monessa maassa.

Silloin alettiin ajatella, että kannettavia puhelimia kannattaa alkaa valmistaa, koska ne toimivat kaikissa Pohjoismaissa.

– Puhelimen saattoi ostaa vaikka Suomesta ja sama puhelin toimi vaikkapa Norjassa. Se oli hyvin merkittävää, Kettunen toteaa.

– 1980-luvulla verkkoja alkoi tulla muuallekin ja eri puolilla Eurooppaa oli erinimisiä verkkoja, mutta ne eivät olleet samalla tavalla standardeja, kuten NMT-verkko oli.

– Jenkeissä oli oma verkko, mutta se ei ollut niin hyvä, koska se ei kattanut koko maata. Jos ostit autoradiopuhelimen tai kannettavan puhelimen vaikkapa Chicagosta, niin se ei toiminut New Yorkissa.

Vuonna 1991 otettiin käyttöön ensimmäinen digitaalinen matkapuhelinverkko, GSM. Vuodesta 2000 lähtien on ollut käytössä 3G-verkko ja vuodesta 2009 4G-verkko, Kettunen luettelee.

Kuva: Antti Laakso / Yle

"Kevään kukka on kämmekkä, kevään tuote on kännykkä"

Vaikka suomalaiset olivat siis edelläkävijöitä matkapuhelinverkkojen rakentamisessa, varsinaisen kännykän tuotteena keksi ensimmäisenä Motorola jo 1970-luvun puolessavälissä.

– Motorola keksi maailman ensimmäisen kännykän eli puhelimen, jota voidaan pitää yhdellä kädellä korvalla ja jossa on akku sisällä.

– Motorola keksi periaatteessa kännykän tuotteena, mutta Amerikassa ei ollut verkkoa, jossa se olisi toiminut. Se tulikin kauppoihin vasta 1980-luvun puolivälissä.

Sen sijaan ensimmäisen toimivan, kannettavan puhelimen valmisti päätuotteinaan radioita ja televisioita valmistanut Salora.

– Suomessa Salora ja Nokia tekivät radiopuhelimia, mutta radiopuhelintenvalmistusta pidettiin puuhasteluna. Puhelimet olivat sivutuotteita.

– Salorassa oli kuitenkin visionäärejä, esimerkiksi Jorma U. Nieminen, joka johti radiopuhelintuotantoa. Salora teki autopuhelimia, joissa oli vastaanotin, akku ja antenni. Sitten Saloralla päätettiin, että siitä voisi tehdä kannettavan puhelimen vuonna 1974. Saloran SRP 24 oli maailman ensimmäinen toimiva, kannettava matkapuhelin. Se oli ensimmäinen mobiili puhelin.

– Kännykkä -nimi keksittiin 1980-luvun alussa, kun joku Nokian myyntimies kehitti mainosrallatuksen, jossa sanottiin, että "kevään kukka on kämmekkä ja kevään tuote on kännykkä".

– Silloin ei ollut vielä Nokian kännyköitä, mutta mainos saattoi liittyä veturimiehiin. Tuolloin tehtiin veturimiehille käsikäyttöisiä radiopuhelimia.

Nokian ensimmäinen varsinainen kännykkä oli Mobira Cityman, jonka prototyyppi valmistui vuonna 1985 ja se tuli markkinoille vuonna 1987. Mobira olisi halunnut pitää "kännykkä -sanan itsellään, mutta ei sitä voinut estää leviämästä yleiseen käyttöön. Näin Suomessa siirryttiin kännykkäaikaan.

Applen, Nokiian ja Samsungin kännnykät Kuva: Yle

Nippelitieota maailman kännykkämarkkinoista

  • Maailmassa on myyty ainakin 10 miljardia kännykkää.
  • Nokian huippuvuosi oli vuonna 2008: tuolloin Nokian luureja ostettiin 468 miljoonaa kappaletta.
  • Esimerkiksi vuonna 2013 maailmassa myytiin 1,7 miljarida kännykkkää. Nokian puhelimia myytiin tuolloin 252 miljoonaa kappaletta.
  • Luotettavaa listaa kaikkien aikojen myydyimmistä kännykkämerkeistä ja -malleista ei liene olemassa, mutta monta Nokian matkapuhelinta on myydiympien kärjessä.
  • Nokian  myydyin kännykkä on todennäköisesti vuonna 2003 lanseerattu Nokia 1110.
  • Nokia ylitti vuonna 2005 miljardin myydyn kännykän rajapyykin. Miljardis matkapuhelin myytiin Nigeriassa. Se oli Nokia 1110.
  • Maailman myydyin matkapuhelinmerkki oli Nokia vuosien 1998-2012 välillä. Nokia pysyi siis 14 vuotta maailman johtavana kännykkävalmistajana.
  • Vuonna 2012 Samsung ohitti Nokian matkapuhelinmarkkinoilla. Apple tuli matkapuhelinmarkkinoille vuonna 2007, jolloin se julkisti ensimmäisen Ipohonensa kosketusnäyttöineen.