1. yle.fi
  2. Uutiset

LM: Fennovoiman ydinjäteratkaisu pitkittyy ainakin kesän yli

Fennovoiman ydinjäteratkaisu venyy pitkälle tulevaisuuteen, vaikka yhtiön olisi ilmoitettava jätehuoltosuunnitelmistaan kesäkuun loppuun mennessä, kirjoittaa Lännen Media.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Hanhikiven ydinvoimalasta.
Fennovoima

Fennovoiman ratkaisua odotettiin jo alkukesästä. Päätöstä jätteiden sijoituspaikasta ei ole kuitenkaan tehty, eikä se synny lähikuukausinakaan.

– Paikka ei missään tapauksessa ratkea nyt kesällä, vahvistaa Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen Lännen Medialle.

Valtio vaati huhtikuun lopulla, että Fennovoiman on esitettävä viimeistään kesäkuussa suunnitelma, miten se aikoo loppusijoittaa Pyhäjoelle rakennettavassa ydinvoimalassa syntyvät ydinjätteet.

Fennovoiman vaihtoehtoina on jätteiden sijoittaminen Posivan onkaloon Olkiluotoon tai omaan, jonnekin muualle rakennettavaan luolaan. Valtio voi tarvittaessa pakottaa ydinjätteiden sijoittamisesta kiistelevät Fennovoiman ja Posivan yhteistyöhön.

Fennovoima haluaa Lännen Median mukaan saada jätteiden sijoituspaikaksi ensi sijaisesti Posivan onkalon, mutta yhtiö valmistelee samalla omaa loppusijoituslaitosta koskevaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa (YVA).

Periaatepäätöksen ehtojen täyttymiseksi riittänee, että Fennovoima kertoo yhteistyösopimuksesta Posivan kanssa, sen lopputulosta toistaiseksi tarkentamatta.

Lähteet: LM

Lue seuraavaksi