Hyppää sisältöön

Piskuisesta Montenegron valtiosta Naton 29. jäsenvaltio

Balkanilla sijaitsevan piskuisen Montenegron ja Naton välinen sopimus allekirjoitetaan tänään, mutta sopimuksen ratifiointiin odotetaan kuluvan jopa 18 kuukautta ennen kuin kaikki 28 Naton jäsenmaata ovat sen tehneet.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti lehdistötilaisuuden Brysselissä Naton ulkoministerikokouksen aattona 18.5.2016. Kuva: Laurent Dubrule / EPA

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg arvioi Montenegron liittymisen sotilasliittoon lisäävän Balkanin vakautta ja turvallisuutta.

Stoltenbergin mukaan nykyinen tilanne myös osoittaa, että Nato-ovi pysyy avoinna.

Hän torjui kaikki ehdotukset, että Montenegron Nato-jäsenyys tulkittaisiin vihamieliseksi siirroksi. Sanoma oli kohdistettu Venäjän suuntaan.

Stoltenbergin mukaan jokaisella valtiolla on itsenäisyys tehdä päätöksiä.

– Perusperiaate on, että jokaisella valtiolla on oikeus päättää omasta tulevaisuudesta mukaan lukien, missä turvajärjestelyissä se haluaa olla mukana, Stoltenberg korosti tiedotustilaisuudessa Brysselissä, jossa ovat koolla Naton ulkoministerit kaksipäiväisessä kokouksessa.

Venäjä näkee Naton laajentumisen Balkanilla uhkana omalle turvallisuudelleen.

– Sen vuoksi reaktiot tai seuraamukset Venäjän suunnalta ovat täysin perusteettomat, Stoltenberg jatkoi.

Nato valmistautuu heinäkuussa Varsovassa järjestettävään huippukokoukseen, jossa on tarkoitus rukata Naton sotilaallista valmiutta vastavetona Ukrainassa pitkittyvään sotaan ja Venäjän Krimin-valtaukselle vuonna 2014.

Entisen Jugoslavian alueelta itsenäistyneistä valtioista Kroatia ja Slovenia ovat jo liittyneet Natoon.

Montenegro itsenäistyi 3. kesäkuuta 2006, joten parin viikon kuluttua runsaan 600 000 asukkaan valtio viettää itsenäisyytensä kymmenvuotisjuhlaa.

.
.