Lapin Kumilta miljoonainvestointi uuteen pinnoittamoon

Rengasliike Lapin Kumi Oy on rakentanut uuden raskaan liikenteen renkaiden pinnoittamon Rovaniemelle. Investointi maksaa 1,2 miljoonaa euroa.

talous
Lapin Kumi Oy:n renkaiden pinnoittamo Rovaniemellä.
Lapin Kumi Oy:n renkaiden pinnoittamo Rovaniemellä.Lapin Kumi Oy

– Vanha pinnoittamo kävi ahtaaksi Alakorkalontiellä. Raskaan kaluston pinnoitettujen renkaiden kysyntä on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Tähän kysynnän kasvuun halusimme vastata suuremmalla ja nopeammalla tuotantokapasiteetillä. Kun sopivat tilat löytyivät melkein naapurista Ahjotieltä niin pistimme töpinäksi, Lapin Kumi Oy:n toimitusjohtaja Ville Ruokanen sanoo tiedotteessa.

Runsaan miljoonan euron investointi perheyritykselle on iso. Yritys investoi Oulun ja Tornion uusiin toimitiloihin yhteensä 5,5 miljoonaa euroa vuosina 2014-15.

Pinnoittamalla renkaille uusi elämä

Suomessa myydään vuosittain noin 130 000 uutta raskaan kaluston rengasta mutta pinnoitettuja myydään noin 160 000 kappaletta. Tämä suhde on suurin koko Euroopassa. Pinnoittamisessa loppuun kuluneeseen renkaaseen liitetään vulkanoimalla uusi kulutuspinta. Sama kulunut rengas voidaan pinnoittaa useita kertoja. Pinnoittamalla rengas saa aina uuden elämän ja tämän myötä kuljetusyrittäjä säästää rengaskustannuksissa.

– Renkaiden pinnoittamista säätele koko EU-alueella E-säännöt. E-säännöt yhtenäistävät vaatimukset renkaiden pinnoittamiselle sekä edistävät osaltaan liikenneturvallisuutta. Täyttääkseen E-säännöt pinnoittajan täytyy täyttää tiukat tyyppihyväksyntä ja laatujärjestelmä vaatimukset. Meillä Lapin Kumissa laatujärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 1995 ja oma E-hyväksyntä vuodesta 2003, Ruokanen sanoo.

Säästöjä kuljetusyrittäjille

Ruokasen mukaan pinnoitettujen renkaiden käytöllä kuljetusyrittäjä voi säästää sadoista euroista jopa pariin tuhanteen euroon vuodessa ajoneuvoyhdistelmää kohden.

– Useissa uusissa ”rekoissa” on 30 rengasta joten kuljetusyrittäjälle ei ole kustannusten kannalta se ja sama millaisilla renkailla yhdistelmä liikkuu, selvittää Ruokanen.

Lapin Kumi Oy on perustettu Rovaniemellä 1947 ja yhtiöllä on tällä hetkellä seitsemän toimipistettä. Yhtiön palveluksessa on vakituisesti 87 henkilöä ja renkaanvaihto sesonkeina yli 130. Yhtiön liikevaihto oli viimeksi kuluneella tilikaudella 21,7 miljoonaa euroa.