1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saappaat

40 vuotta sitten syntynyttä Saapasjalkarockia juhlistetaan tribuutilla heinäkuussa

Maineikas Saapasjalkarock jyrähti ensi kerran Pihtiputaalla 40 vuotta sitten. Metallicankin Pihtiputaalle tuonut festivaali järjestettiin kymmenen kertaa. Heinäkuun alussa Saapasjalkarockia muistetaan tribuuttipäivällä. Luvassa on muun muassa näyttely festarin historiasta, Juice Leskistä mieskuoroversiona sekä Dave Lindholm ja Doc Jerry.

Dave Lindholm esiintyy tänään Keravan pubikirjastossa. Kuva: Yle

Saapasjalkarock kohosi vaatimattoman alun jälkeen nopeasti jopa Suomen ykkösfestivaaliksi. Muutamana vuotena Pihtiputaalla oli enemmän vieraita, kuin silloin huonossa vedoissa olleessa Turun Ruisrockissa, Seinäjoen Provinssirockissa tai alkumetreillä olleessa Ilosaarirockissa. Saapasjalkarockin yleisöennätys oli 14 000.

Saapasjalkarock tuli tunnetuksi laadukkaista ja jopa aikaansa edellä olevista esiintyjistä. Tapahtuma oli kotimaisten bändien suosikkifestivaali hyvän yhteishengen vuoksi. Perinteeksi muodostuivat muun muassa sunnuntai-illan jamit, joista kukaan arvonsa tunteva bändi ei voinut jäädä pois. Viimeiset bändit poistuivat Niemenharjulta usein vähin äänin vasta maanantai-iltana.

Pihtiputaalla esiintyi kymmenen vuoden aikana vaikuttava joukko ulkomaisia artisteja. Niemenharjulla rokkasivat  muun muassa Metallica, Black Uhuru, The Wailers, Dennis Brown, Fabulous Thunderbirds, King Sunny Ade, Los Lobos ja Eva Dahlgren.

Musiikkidraama, Juicea ja Davea

Lauantaina 2. heinäkuuta Putaanportissa juhlitaan ja muistellaan 40 vuotta sitten syntynyttä festivaalia. Juhla huipentuu illalla klubiteltassa ensimmäisen Saapasjalkarockin ikonin Dave Lindholm ja Doc Jerry keikkoihin.

Festivaalin eri vaiheita esitellään laajassa näyttelyssä. Pihtiputaan mieskuoro kajauttaa Juice Leskisen biisejä Kaakkurin lavalla. Putaalaiset uudet bändit nousevat myös lavalle. Ohjelmassa on myös nuorten toteuttama Saapasjalkainen Musiikkidraama. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Sirpa Masalin.

Saapasjalkatribuutin järjestää Saapasjalkayöt ry. Sen puuhapetet tähdentävät, että tribuutissa Saapasjalkarockin muistelu siirretään tähän päivään.