Rovaniemen energiayhtiö laajentaa laajakaistoihin

Rovaniemen kaupungin energia- ja vesiyhtiö laajentaa liiketoimintaansa. Napapiirin Energia ja Vesi Oy on saamassa oikeuden aloittaa liiketoiminnan, joka liittyy nopeiden tietoliikenneyhteyksien rakentamiseen.

laajakaista
Tietoliikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tietoverkkoihin liittyvä liiketoiminta eriytetään konserniin kuuluvaan tytäryhtiöön. Tarkoitus on, että kaupungin lisäksi myös muut asiakkaat voisivat hyödyntää lyhtiön laajakaistayhteyksiä.

Yhtiön hallitus ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittävät järjestelyä. Rovaniemen kaupunginhallitus päättää asiasta ensi maanantaina.

Napapiirin Energia ja Vesi Oy on jo aiemmin rakentanut valokaapeliverkkoa muun verkoston rakentamisen yhteydessä esimerkiksi kun kaukolämpö- tai vesiputkia on laitettu maahan. Myös kaupungin omistamissa osakkuusyhtiöissä on tehty samoin, joten kaupunkikonsernissa tietoliikenneverkkoa on jo kymmeniä kilometrejä ja lisää tulee kunnallisteknisen rakentamisen yhteydessä.

Laajakaistayhtiö voi jatkossa olla laajakaistalain mukaisten investointien tekijä ja hankerahoituksen hakija. Yhtiöllä ei ole yleistä velvollisuutta laajakaistan rakentamiseen, vaan yhtiö rakentaa valokuituverkkoa liiketoimintaperiaatteella. Kaupunginjohtaja Lotvonen esittää lisäksi, että yhtiön liiketoiminnan tulee olla kannattavaa ilman kaupungin sijoituksia ja laajakaistalain mukaisista hankkeista kaupunki päättää erikseen.