1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perjantai

Yön sudet ovat valmiita kuolemaan Venäjän puolesta: "Putin on vapauden symboli"

Venäläinen moottoripyöräkerho Yön sudet uskoo, että Venäjä pelastaa maailman helvetiltä. Kerhon johtajan Kirurgin puheissa korostuvat Venäjän suuruus ja lännen pahantahtoisuus. Hän toivoo, että suomalaiset luottaisivat Venäjään enemmän kuin Yhdysvaltoihin.

Yön susien johtaja Kirurgi ajaa moottoripyörällä.
Kirurgi johtaa Venäjän suurinta moottoripyöräjengiä Yön susia, kaveeraa Putinin kanssa ja antaisi henkensä isänmaan puolesta.

Yön sudet ovat valmiita uhraamaan kaiken isänmaansa puolesta, sanoo moottoripyöräjengin johtaja Kirurgi, oikealta nimeltään Aleksandr Zaldostanov.

– En elä itselleni, vaan maalleni. Rakkaus Venäjää kohtaan on valloittanut susien elämäntarkoituksen. Olemme valmiita kuolemaan isänmaan puolesta, sanoo Kirurgi.

”Putin ei anna halventaa Venäjää”

Yön susia on usein mediassa kutsuttu presidentti Vladimir Putinin moottoripyöräjengiksi. Venäjän presidentti on osallistunut useita kertoja susien tapahtumiin. Hänet on nähty ajamassa Yön susien saattueissa, yleensä kolmipyöräisellä moottoripyörällä.

Putin on myös palkinnut Kirurgin kunniamerkillä "aktiivisesta työstä nuorison isänmaallisuuskasvatuksessa" ja avusta toisessa maailmansodassa kaatuneiden jäännösten etsinnässä.

– Putin on minulle vapauden symboli. Hänen aikanaan Venäjä on saanut hengittää vapaasti. Maamme on mennyt oikeaan suuntaan. Putin ei anna kenenkään halventaa Venäjää.

Yön susilla ja Kirurgilla on hyvät suhteet Kremliin. Presidentti Putin on osallistunut useisiin järjestön tapahtumiin. Kuva: Yön sudet

– Suokoon luoja, että oppositio ei nouse valtaan Putinin sijaan. Oppositio vetää ruuvit niin tiukalle, ettei niiden alta kuulu kuiskaustakaan.

"Ei ole mitään pirun demokratiaa"

Kirurgin puheissa korostuvat voimakas isänmaallisuus, Venäjän erityisyys ja lännen pahantahtoisuus.

– Toivon, että Venäjä selviää, sillä isot koettelemukset odottavat meitä. Toivon, että uhraamalla itsensä Venäjä pelastaa taas ihmiskunnan, aivan kuten se pelasti jo kerran koko maailman helvetiltä.

Post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuva australialaiselokuva Mad Max inspiroi Yön susia. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

Kirurgi on syntynyt Ukrainassa ja viettänyt lapsuutensa Sevastopolissa. Kirurgi pitää Venäjää ja Ukrainaa yhtenäisenä kotimaana, jonka takinkääntäjät jakoivat. Yön sudet ovat käyneet julistamassa Ukrainan niemimaalla Krimin venäläisyyttä.

– Meitä huijattiin demokratialla ja vapaudella. Ei ole mitään pirun vapautta tai demokratiaa. On vain tyhjien sanojen pohjaton kaivo, joka ei merkitse mitään.

"Luottakaa enemmän Venäjään"

Kirurgi toivoo, että Suomessa luotettaisiin Venäjään nykyistä enemmän. Hän toivoo maiden yhteiselle historialle arvostusta.

– Haluaisin, että Suomi olisi meille hyvä naapuri, että sielläkin eläisi pieni pala Venäjää. Toivoisin, että suomalaiset luottaisivat enemmän Venäjään kuin Amerikkaan.

Ukrainalaissyntyisen Kirurgin mielestä Ukraina kuuluu osaksi Venäjää. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

Kirurgi on viime aikoina suhtautunut torjuvasti läntisen median haastattelupyyntöihin. Yle Perjantaille hän antoi haastattelun, koska hänestä oli tehty dokumentti Ylelle jo kerhon alkuaikoina vuonna 1993.

– Kaiken sen jälkeen, kun olen ilmaissut kantani suoraan, minusta on tullut Euroopassa persona non grata. Demokratian lakien mukaan en voi matkustaa EU-maihin. Minua vastaan on asetettu pakotteet.

"Yön sudet eivät kopioi lännestä"

Yön susilla on Moskovan luoteispuolella valtava motokeskus baareineen ja ravintoloineen. Tilat on rakennettu erilaisista vanhojen koneiden ja ajoneuvojen osista ja alueella on mitä mielikuvituksellisimpia Mad Max –henkisiä laitteita.

– Olemme olleet vuosikausia hulluina australialaisen toimintaelokuvan Mad Maxin kuvastoon. Yön sudet eivät ole kuitenkaan pimeästi kopioineet läntistä moottoripyöräkulttuuria, vaan olemme luoneet oman venäläisen tyylin.

Yön sudet järjestivät toukokuun alussa motokauden avajaiset, joissa Mad Max –hahmot villitsivät yleisöä. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

Yön sudet perustettiin Neuvostoliiton lopulla vuonna 1989. Kerhon johtaja ei halua kertoa paljonko Yön susilla on jäseniä. Arvio on joitain tuhansia.

Kirurgin mukaan kerho vetää koko ajan ihmisiä enemmän puoleensa, ja kohta kaikki Venäjän alueet ovat mukana.

– Kerhon jäseneksi pääsemiseksi edellytämme kolmea asiaa. Ensimmäinen ja tärkein on tulla ystäväksemme. Toiseksi pitää katsoa maailmaa samoilla silmillä kuin me. Kolmas ehto on rakkaus prätkiin, pitää rakastaa maantietä ja romantiikkaa.

"Rakastan lääketiedettä"

Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov on alkuperäiseltä ammatiltaan hammaslääkäri. Siksi häntä kutsutaan lempinimellä Kirurgi. Hän jätti lääkärin työt parikymmentä vuotta sitten.

– Minulla ei ollut muita vaihtoehtoja ammatikseni. Kaikki perheessäni ovat lääkäreitä. Esimerkiksi äitini oli Sevastopolin laivaston sairaalassa töissä. Minulla on korkeakoulututkinto, rakastan lääketiedettä.

Kuva: Juha Portankorva / Yle
Kuva: Juha Portaankorva / Yle
Kuva: Juha Portaankorva / Yle