Suomalaisten suut kärsivät tulehdustilasta – "Jos koko suu on tulehtunut, se on noin kämmenen kokoinen alue"

Hammasalan ammattilaisten tiedossa on, että suomalaisten suissa vaivaavat hammaskivi ja ientulehdus.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen Hammaslääkäriliitto (siirryt toiseen palveluun) kertoo sivuillaan, että isolla osalla aikuisista on suussaan jonkinasteinen krooninen tulehdus.

– Matala-asteinen tulehdustila on tyypillinen puhuttaessa hammaskivestä ja ientulehduksesta, toteaa asiaan kajaanilainen suuhygienisti Päivi Kuutti.

– Tulehdus on samanlainen suussa kuin muuallakin kehossa. Eli jos koko suu on tulehtunut, niin se on noin kämmenen kokoinen alue. Pitäisikö kukaan jalassa tai kädessään sellaista aluetta tulehtunutta kudosta? Se on terveysriski.

Pitkälti siellä taustalla vaikuttavat kokemukset.

Päivi Kuutti

Matala-asteisen tulehduksen hoito on suuhygienisti Kuutin mukaan tavattoman yksinkertaista.

– Hammaskiven säännöllinen puhdistaminen on keskeistä ja hampaiden harjaaminen niin hyvin kuin pystyy kaksi kertaa päivässä. On myös huomioitava hammasvälien puhdistus. Ja välineiden tulee olla sopivat.

– Ne, jotka pitävät terveydestään muutenkin huolta, pitävät myös suustaan huolta. Mietin myös sitä, että onko huonosti hampaita hoitavien taustalla huonoja kokemuksia. Puuttuvatko tottumukset, kuten kotihoito, kysyy Kuutti.

Suu mielletään erilliseksi

Kajaanilaisen suuhygienisti Päivi Kuutin mukaan monet tavallaan ulkoistavat suun erilliseksi osaksi kehoa.

– Pitkälti siellä taustalla vaikuttavat kokemukset. Jos ajatellaan vain, että paikataan yksi hammas ja se on sitten siinä. Se on vain irrallinen kokemus.He mieltävät asian eri tavalla, kun tulee käsitys, että se on osa sitä kokonaisterveydenhoitoa.

Ne, jotka pitävät terveydestään muutenkin huolta, pitävät myös suustaan huolta.

Päivi Kuutti

Kuutti itse kokee, että suun hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on saada luottamuksellinen hoitosuhde asiakkaan ja häntä hoitavan ammattilaisen välille.

– Jos se puuttuu, jää toimenpide hyvin yksittäiseksi ja tekniseksi, sanoo Kuutti.

– Silloin se asiakas uskaltaa tulla toisenkin kerran, syntyy pitkiä asiakassuhteita, joiden kautta saadaan pitkällä aikavälillä mahdolliset hammassairaudet vähenemään sen asiakkaan kohdalla.