Vuoden eläinlääkäri ihmettelee ruuan halpuuttamista: Tuotantoeläimenkin elämä on arvokas

Vuoden eläinlääkäriksi valittu Kristiina Törmä työskentelee Eviran tarkastuseläinlääkärinä Atrian teurastamolla. Hän muistuttaa, että eläinten hyvinvoinnin parantaminen vaatii työtä ja rahaa.

Kotimaa
Tarkastuseläinlääkäri Kristiina Törmä
Katri Rauska / Yle

Tarkastuseläinlääkäri Kristiina Törmällä on puolen päivän jälkeen jo pitkä työpäivä takana. Vuoden eläinlääkärinä palkittu nainen on tullut työpaikalleen jo puoli kuudeksi. Työvaatteiden vaihtamisen jälkeen hän on käynyt navetassa katsomassa teurastustaan odottavia lintuja.

– Sen jälkeen tein vähän paperihommia. Ja sitten alkoikin teurastus, hän kertoo.

Törmän työpaikka on Atrian Sahalahden teurastamo, mutta tarkastuseläinlääkärin palkan maksaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Viranomaisena hän valvoo sekä elintarvikehygieniaa ja -turvallisuutta että eläinsuojelua ja eläintauteja.

Sahalahdella teurastetaan päivittäin kymmeniätuhansia broilereita, jotka tulevat teurastamolle lähialueelta Pirkanmaalta. Tarkastuseläinlääkäri on tekemisissä elävien lintujen kanssa ja mukana koko teurastusprosessin aina lihantarkastukseen asti.

Oma pieneläinvastaanotto sai jäädä

Jos haluamme syödä lihaa, tuotantoeläimiä kasvatetaan. Mutta kaikissa vaiheissa eläintä pitää arvostaa eikä sille saa tuottaa turhaa kärsimystä.

Kristiina Törmä

Nykyisessä työpaikassa Kristiina Törmä on ollut 15 vuotta, kymmenen viimeisintä vuotta johtavana tarkastuseläinlääkärinä. Tie teurastamolle kävi mutkan kautta. Kunnaneläinlääkärin sijaisuuksien lisäksi Törmä teki töitä yksityisellä eläinlääkäriasemalla Toijalassa sekä omalla pieneläinvastaanotolla Kangasalla.

– Pieneläinlääkärin työ on ihmis- ja eläinläheistä työtä, josta pidin hyvin paljon. Mutta pidän kyllä tästäkin työstä. Molemmissa on puolensa, hän sanoo.

Miten eläinrakas ihminen vaihtoi lemmikkien kanssa työskentelyn melko rajultakin vaikuttavaan työhön teurastamolla?

– Olin jo opiskelun loppuvaiheessa suuntautunut elintarvikehygieniaan ja ajattelin, että tämä työ sopisi minulle, hän kertoo.

Tuontantoeläintäkin pitää arvostaa

Kristiina Törmän on kotoisin maatilalta. Hänen mukaansa tällä on vaikutusta siihen, miten hän ajattelee.

– Jos haluamme syödä lihaa, tuotantoeläimiä kasvatetaan. Mutta kaikissa vaiheissa eläintä pitää arvostaa eikä sille saa tuottaa turhaa kärsimystä.

Törmä toivoo myös kuluttajien arvostavan tuontantoeläimiä. Hän näkee nykyisen lihatuotteiden halpuuttamistrendin olevan ristiriidassa eläinten hyvinvoinnin parantamisen kanssa.

– On erittäin hyvä, että eläinten hyvinvoinnin parantamisesta puhutaan, ja siitä pitääkin puhua. Mutta toivoisin, että jokainen miettisi, että se maksaa ja vaatii paljon työtä. Täytyy antaa arvo tuotantoeläimen elämälle myös.

Kollegoiden tunnustus lämmittää

On erittäin hyvä, että eläinten hyvinvoinnin parantamisesta puhutaan, ja siitä pitääkin puhua. Mutta toivoisin, että jokainen miettisi, että se maksaa ja vaatii paljon työtä.

Kristiina Törmä

Kristiina Törmä sanoo arvostavansa Eläinlääkäriliiton antamaa Vuoden eläinlääkäri -tunnustusta korkealle erityisesti siksi, että se tulee kollegoiden rivistä. Hän epäilee, että palkitsemisen taustalla on aktiivisuus luottamustoimissa. Törmä on muun muassa tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtaja ja tarkastuseläinlääkärien luottamusmies Evirassa.

– Olen ollut aktiivinen aika monessa projetktissa, myös maa- ja metsätalousministeriön työryhmässä ja eläinlääkäriliitossa, hän kertoo.

Työn ja luottamustoimien lisäksi Törmällä riittää energiaa myös opiskeluun. Parhaillaan hän suorittaa elintarviketuotannon hygienian erikoiseläinlääkäritutkintoa Helsingin yliopistossa. Pienteurastomoiden omavalvontaa ja sen mahdollisia joustoja koskeva erikoistumistyö valmistui juuri.