Hammaslangan käyttö tulisi opetella maltilla – "Se on tekniikkalaji, ei voimalaji"

Hammaslangan käytössä tärkeintä on unohtaa voiman käyttö ja opetella lankaaminen ajan kanssa huolella. Kokeilemalla selviää se, minkälainen lanka on omalle purukalustolle sopivin.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Hampaiden puhdistuksessa kaksi kertaa päivässä tehtävä harjaus ei riitä. Harjaamisen lisäksi hampaat pitäisi puhdistaa myös langalla. Hammaslangan käyttöä tulisi lisätä jo pelkästään ientulehduksen ehkäisemiseksi, siihen hammaslanka on oiva väline.

Hammaslangalla tehtävässä puhdistuksessa tärkeää on muistaa oikea tekniikka ja unohtaa voiman käyttö.

– Hammaslangan käyttö kannattaa opetella maltilla ja se on tekniikkalaji, ei voimalaji. Langan saa helpoimmin ahtaaseen hammasväliin pienellä sahaavalla liikkeellä, sanoo kajaanilaisen hammaslääkärikeskus Pulpan suuhygienisti Sanna Kamppi-Väyrynen.

Isoin virhe hampaiden lankauksessa on se, että sitä ei edes yritetä tehdä.

– Suurin hankaluus on se, että lanka saattaa takertua hammasväliin ja toisaalta lanka voi olla vääränlainen.

Sopiva löytyy kokeilemalla

Lankoja on monenlaisia ja omaan suuhun sekä hampaiden puhdistukseen sopivan langan löytää parhaiten kokeilemalla.

– Lankoja on muun muassa pyöreitä, litteitä, vahattuja ja vahaamattomia. Oman langan valitseminen on tärkein juttu ja apua voi aina kysyä omalta suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä.

Langan saa helpoimmin ahtaaseen hammasväliin pienellä sahaavalla liikkeellä.

Sanna Kamppi-Väyrynen

Suuhygienistin vinkit hammaslangan opetteluun ovat yksinkertaiset.

– Kannattaa valita hyvä päivä ja tarpeeksi aikaa. Valitse itselle sopivat välineet ja vaikka pari erilaista lankaa, joita voi kokeilla. Tärkeää on myös muistaa pitää lanka kireällä, jotta sen saa helposti pujotettua hammasväliin. Ja muista pujottaa lanka pikkuisen myös sinne ikenen alle, jotta plakki saadaan pois ientaskusta.

Hampaiden puhdistuksessa tarvitaan sekä harjaa että lankaa.

– Kumpikaan ei riitä yksin, molempia tarvitaan. Hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä ja lankaa suositellaan käytettävän kerran päivässä, opastaa suuhygienisti Sanna Kamppi-Väyrynen.