Taffel-sipsien valmistus jatkuu Ahvenanmaalla – Kahdeksan irtisanotaan

Orkla ilmoitti helmikuun alussa koko Ahvenanmaan-tehtaan henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista ja kertoi harkitsevansa tehtaan sulkemista kokonaan. Tuotanto Ahvenanmaalla jatkuu, mutta henkilöstöä joudutaan vähentämään, yhtiö kertoo.

talous
Orklan perunalastutehdas Ahvenanmaan Godbyssa.
Orklan perunalastutehdas Ahvenanmaan Godbyssa.Jyrki Hara / Yle

Taffel-sipsien valmistus Ahvenanmaalla jatkuu, kertoi norjalaisen päivittäistavarajätti Orklan Suomen-johtaja Pasi Flinkman tehtaalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä.

Orkla harkitsi tuotannon siirtämistä johonkin toiselle tehtaalle ja Ahvenanmaan-tehtaan sulkemista, mutta päätyi pitämään tuotannon Ahvenanmaalla. Tehtaan kilpailukyvyn takia säästöjä on kuitenkin tehtävä, ja henkilöstöä joudutaan vähentämään.

Vähennystarve koko Orklan Suomen-toiminnoissa on kahdeksan, mutta vielä ei ole tiedossa, miten vähennykset kohdistuvat. Ahvenanmaan-tehtaalla on 105 työntekijää ja yhtiön Suomen-toiminnoissa yhteensä 400 työntekijää.

"Päätös on oikea"

– Tuntuu todella, todella hyvältä. Meillä on moderni, hyvä tehdas ja Orklan päätös on oikea, sanoi tiedotustilaisuuteen osallistunut Ahvenanmaan maakuntahallituksen johtaja Katrin Sjögren.

Ahvenanmaan perunalastutehtaan tulevaisuus on ollut kuukausia vaakalaudalla. Orkla ilmoitti helmikuun alussa koko tehtaan henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista ja kertoi harkitsevansa tehtaan sulkemista kokonaan.

Yt-neuvottelut päättyivät huhtikuussa, mutta lopullinen päätös sipsitehtaan kohtalosta tehtiin Orklan hallituksen kokouksessa Oslossa keskiviikkona.

Perunalastutehtaan työntekijöiden luottamusmies Dan Karlsson.
Perunalastutehtaan työntekijöiden luottamusmies Dan Karlsson.Jyrki Hara / Yle

– Tunnelma oli erittäin helpottunut ja iloinen. Ihmiset ovat olleet huolissaan työpaikoista. Nyt vain jatketaan hommia, kuvaa tunnelmia tehtaan luottamusmies Dan Karlsson aamupäivän tilaisuudessa, jossa Orkla ilmoitti ratkaisustaan tehtaan työntekijöille.

Sipsitehdas ostaa koko maakunnan perunat

70-luvun alussa perustettu perunalastutehdas on Ahvenanmaalle tärkeä sekä symbolisesti että taloudellisesti. Se työllistää toistasataa ihmistä ja ostaa vuosittain käytännössä koko maakunnan perunatuotannon.

Lisäksi sipsien, juustonaksujen ja pakasteperunoiden rahtaaminen työllistää runsaasti kuljetusyrittäjiä. Suoraan ja välillisesti tehtaan sulkeminen olisi uhannut yli kahtasataa työpaikkaa, mikä olisi ollut vajaan 30 000 asukkaan Ahvenanmaalla raskas isku.