Hurja kasvuluku Lapin matkailusta: Lähes 15 prosentin nousu

Lapin matkailun kova kasvu näkyy myös virallisissa tilastoissa. Rekisteröityneet yöpymiset ampaisivat Lapissa maaliskuussa lähes 15 prosenttia vuoden takaisesta. Nousu on suurempaa kuin muualla maassa.

talous
Ylläksen laskettelurinteet.
Raimo Torikka / Yle

Lappi houkutteli maaliskuussa aiempaa enemmän ulkomaalaisia. Heidän yöpymisensä kasvoivat 22 prosenttia. Eniten Lapissa vieraili maaliskuussa ranskalaisia, saksalaisia ja brittejä. Näistä erityisesti ranskalaisten määrä kasvoi tuntuvasti, peräti neljänneksen viime vuodesta.

Myöskään suomalaiset eivät ole hylänneet Lappia. Kotimaisten matkaijoiden yöpymiset nousivat kymmenen prosenttia.

Matkailukeskuksista kovimmat kasvuluvut löytyvät Rovaniemeltä, jossa yöpymiset kasvoivat maaliskuussa peräti 27 prosenttia. Nousu on ulkomaisen kysynnän ansiota, sillä ulkomaisten yöpymiset nousivat huimat 45 prosenttia. Kotimaisten yöpymiset sen sijaan vähenivät runsaan prosentin verran.

Lapissa kirjattiin maaliskuussa vajaat 360 000 rekisteröityä yöpymistä.

Levi ja Ylläs porskuttavat

Alkuvuosi on ollut Lapin matkailulle menestyksekäs. Tammi-maaliskuussa yöpymiset ovat kasvaneet liki 13 prosenttia vuodentakaisesta. Ulkomaisten yöpymiset nousivat lähes 18 prosenttia ja kotimaisten seitsemän prosenttia. Ulkomaisten yöpymisiä oli hieman enemmän kuin kotimaisten matkailijoiden.

Yöpymisiä kirjattiin tammi-maaliskuussa yhteensä 887 000.

Eniten yöpymiset kasvoivat tammi-maaliskuussa Lapissa Kittilän Levillä (18 prosenttia) ja Kolarin Ylläksellä (17 prosenttia). Rovaniemellä nousua oli lähes 14 prosenttia.

Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja. Tilastoon kerätty tiedot majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa. Mukana ei siis ole esimerkiksi useimpia mökkejä tai kotimajoitusta, kuten Airbnb.