Internetin Tor-verkkoa käyttäneelle huumeringille kovat tuomiot

Erittäin vaarallisia huumeita Hollannista Suomeen tuoneiden tuomioita lievensi osallistuminen rikosten selvittämiseen.

Kotimaa
Ekstaasitabletteja.
Tulli takavarikoi tuomituilta muun muassa yli 14 000 ekstaasitablettia ja suuren määrän muita erittäin vaarallisia huumeita. Tulli

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut kolme huumeiden salakuljetukseen ja levittämiseen syyllistynyttä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Huumerinki tilasi huumeita Hollannista internetin kautta ja levitti niitä eteenpäin pääosin pääkaupunkiseudulla. Tullin takavarikkoon ja myyntiin päätyneiden huumeiden arvo oli katukaupassa yli 860 000 euroa. Rangaistuksia alensi se, että tuomitut auttoivat rikosten selvittämiesessä.

Vantaan käräjäoikeus katsoo kolmen henkilön syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen ja tavoitelleen rikoksella huomattavan suurta hyötyä. Kyseessä oli suuri määrä erittäin vaarallisia huumausaineita, muun muassa ekstaasia ja amfetamiinia ja niiden valmistusaineita.

Päätekijää uhkasi 10 vuoden tuomio

Päätekijänä toiminut mies tuomittiin vankeuteen seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi. Käräjäoikeus lievensi kymmenen vuoden tuomiota myötävaikuttamisen vuoksi.

Mies tilasi huumeet internetin Tor-verkon välityksellä rikoskumppaniensa nimellä ja osoitteella. Mies myös valmisti huumeita ja vastasi niiden levittämisestä ja myynnistä.

Miehen rikoskumppanina toiminut nainen tuomittiin vankeuteen kuudeksi vuodeksi. Hän vastaanotti, säilytti ja kuljetti huumeita ja piti yhteyttä päätekijään. Ilman lievennystä naisen rangaistus olisi ollut kahdeksan vuotta vankeutta.

Kolmas huumeringin jäsenistä sai viiden vuoden vankeustuomion seitsemän vuoden sijasta. Mies toimi huumeringissä muita lyhyemmän ajan, joten hänen saamaansa rangaistusta lievennettin eniten. Tuomioista voi valittaa hovioikeuteen.

Huumeita tuotiin Hollannista Suomeen ainakin vuoden 2014 lopusta viime helmikuuhun asti, kunnes Tulli paljasti salakuljetuksen. Huumeet toimitettiin Suomeen postin ja pikakuriiriyritysten välittämänä.

Huumeringin käyttämä Tor-verkko on ohjelmisto, joka avulla internetiä voi käyttää anonyymisti.