Oluen paneminen kotona lisääntyy – laadussa tavoitellaan persoonallista ja hienoa juomaa

Yhä usempi hurahtaa kotioluen valmistukseen. Oluen paneminen kotona on helpottunut huomattavasti viime vuosina. Tuloksena on usein pienpanimoiden veroista olutta.

Kuva: Titta Puurunen / Yle

Maakellarissa tuoksuu makea ja vieno humalan haju. Jyväskyläläinen tietokirjailija Mika Laitinen valitsi vaimonsa kanssa vanhan omakotitalon kodikseen juuri kivisen kellarin vuoksi. Viileässä maakellarissa on hyvä säilyttää Laitisen itse panemia oluita.

Erikoisin mitä olen koskaan kokeillut on varmasti kanttarelliolut.

Mika Laitinen

Laitinen on harrastanut oluen tekoa kahdeksantoista vuotta. Viime vuosina oluen paneminen kotioloissa on helpottunut ja sen myötä harrastuksen suosio on kasvanut vauhdilla.

– Nyt on ymmärretty, että kotona ei tarvitse tehdä kaikkea niin tarkkaan, ihan samalla tavalla kuin isoissa panimoissa, vaan joissakin kohdissa voidaan vähän oikaista, kertoo Laitinen.

Suomessa kotioluen valmistus on kuitenkin vielä lapsenkengissä verrattuna vaikkapa Ruotsiin tai Yhdysvaltoihin.

Laadukkaaseen lopputulokseen helposti

Tutumpi kotikalja on myös muinaista olutta, mutta kotiolueeseen kuuluu humalointi, hiiva ja tietyt eri tekotavat kuin kotikaljassa. Kotioluen valmistukseen tarvitaan maltaita, humalaa ja hiivaa sekä kuumaa vettä.

Nyt on ymmärretty, että kotona ei tarvitse tehdä kaikkea niin tarkkaan.

Mika Laitinen

Kotiviinin tekoon verrattuna oluen valmistus on hieman monimutkaisempaa, siinä on työvaiheita jonkun verran enemmän. Kotiolut valmistuu kahdessa viikossa. Harrastajat eivät tee kotiolutta halvan alkoholin toivossa, vaan tavoitteena on hieno ja persoonallinen juoma.

– Jo ensimmäinen oluterä voi tuottaa pienpanimoiden veroista laatuolutta, lupailee Laitinen.

Makujen mahdollisuuksien kattona taivas

Laitista kiehtoo oluen panemisessa sen loputon makujen mahdollisuus. Eri maltaita ja humalia on saatavilla yli sataa erilaista vaihtoehtoa. Hiivojakin löytyy kotikäyttöön kymmeniä erilaisia. Kotiolueeseen voi halutessaan myös lisätä erilaisia aromeja, vaikka koivun uutetta, jolloin olut tuoksuu saunavihdalta.

– Erikoisin mitä olen koskaan kokeillut on varmasti kanttarelliolut. Kavereita huvitti kovasti, kun käytin kanttarelleja oluessa. Ihan hyvää tuli, nauraa Laitinen.

Isolla kattilalla alkuun

Laitisen sauna on entinen sauna. Nykyisin siinä toimii kotipanimo, joka on täynnä erilaisia käymisastioita, kattiloita ja mittareita. Mutta Laitinen lohduttaa, että oluen panemisen aloittamiseen riittää ainoastaan iso, kahdenkymmenen viiden litran kattila, käymisastia ja lasipulloja. Parilla sadalla eurolla pääsee jo alkuun.

Harrastuksena kotioluen paneminen vie helposti mukanaan. Laitisenkin on tullut kokeiltua ja tuunailtua jos jonkinlaisia oluita. Hiiva ratkaisee oluen tyypin, tuleeko siitä esimerkiksi brittiläistä, belgialaista tai vakkapa lagerolutta. Laitisen kestosuosikki on sakasalainen pilsner.

– Se on rakas, koska se on niin monikäyttöinen. Se toimii kaikissa tilanteissa, saunaoluena ja lämpiminä päivinä puutarhassa sekä erinomaisena ruokajuomana.