Japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman polkapallot valtaavat Helsingin Esplanadin kesäksi

Helsingin kaupungin taidemuseo HAM tuottaa Helsinkiin kesäksi kaksi Yayoi Kusaman väliaikaista installaatiota. Teokset nähdään Esplanadin puistossa ja Helsingin talvipuutarhassa. Japanilaistaiteilija on tunnettu julkisista teoksistaan.

kuvataide
Yayoi Kusama
Helsingin kaupungin taidemuseo

HAM eli Helsingin kaupungin taidemuseo tuottaa Helsinkiin kaksi tilapäistä Yayoi Kusaman teosta. Teokset sijoitetaan Esplanadin puistoon ja Helsingin talvipuutarhaan. Teokset valmistuvat Helsinki-päiväksi 12. kesäkuuta.

Vuonna 1929 syntynyt japanilainen Yayoi Kusama on maailman tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Kusama tunnetaan valtavista installaatioista ja veistoksista, joissa pallot ja pilkut jatkuvat äärettömyyksiin asti.

– Luomani julkiset teokset ovat saaneet inspiraationsa kauniista luonnosta sekä ihmisistä. Ne luovat vuoropuhelua elollisten olentojen ja luonnon välille, kuvailee Yayoi Kusama museon tiedotteessa.

HAMin johtajan Maija Tanninen-Mattilan mukaan HAM on koko Helsingin kokoinen taidemuseo.

– Kesällä haluamme tarjota taidekokemuksia kaupunkiympäristössä, kertoo Tanninen-Mattila.

Esplanadin puistoon tuodaan Ascension of Polka Dots on the Trees -installaatio, jossa 20 puuta kiedotaan pilkulliseen kankaaseen. Installaatio on esillä 9. lokakuuta asti. Teos on nähty aiemmin muun muassa Lontoossa, Singaporessa ja Moskovassa.

– Kusaman työt ovat täynnä energiaa, iloa ja rakkautta. Tuntui hyvältä ajatukselta, että puistossa niin kaupunkilaiset kuin matkailijat voivat nauttia teoksesta istuen nurmikolla tai puistonpenkillä, perustelee Tanninen-Mattila installaation sijoituspaikkaa.

Toinen installaatio Narcissus Garden koostuu tuhannesta peilin lailla valoa heijastelevasta teräspallosta. Installaatio nähdään Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneessa 4. syyskuuta saakka. Nimensä teos on saanut kreikkalaisen mytologian omaan peilikuvaansa rakastuvalta Narkissos-nuorukaiselta.Ensimmäisen version teoksesta Kusama on esitellyt jo vuonna 1966 Venetsian taidebiennaalissa.

Lokakuussa HAMissa avautuu Yayoi Kusaman _In Infinity _-näyttely. Näyttely koostuu Kusaman merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu niin maalauksia, veistoksia kuin installaatioitakin.