Hyppää sisältöön

Gartner: Nokian paluu puhelinmarkkinoille ei tule olemaan helppo

Hidastuvan kasvun puhelinmarkkinat eivät ole helppo ympäristö uudelle HMD-yhtiölle, Gartner-yhtiön tutkimusjohtaja arvioi. Matkapuhelinmarkkinoiden kasvu on hidastunut.

Kuva: Piyal Adhikary / EPA

Nokian paluu älypuhelin- ja tablettimarkkinoille ei tule olemaan helppo. Markkinoilla pelkkä tunnettu brändi ei riitä laitteiden myymiseen. Toimivien laitteiden valmistus ei ole Nokialle ongelma, mutta käyttäjät tarvitsevat pakottavan syyn pysyä uskollisena tietylle brändille, tutkimusyhtiö Gartnerin johtaja Anshul Gupta sanoo tiedotteessa.

Hidastuvan kasvun puhelinmarkkinat eivät ole helppo ympäristö uudelle HMD-yhtiölle, Gupta arvioi.

Älypuhelimia myytiin koko maailmassa tammi–maaliskuussa 349 miljoona, 3,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, Gartner kertoo. Kaikista myydyistä matkapuhelimista älypuhelimia oli valtaosa, 78 prosenttia.

Kysyntää oli erityisesti edullisille 4G-puhelimille sekä halvemmillle älypuhelimille kehittyvissä maissa.

Matkapuhelinmarkkinoiden kasvu on hidastunut, ja pienempien valmistajien puhelimet valtaavat alaa suuremmilta, Gupta arvioi.

Kiinalaisten valmistajien puhelimet ovat nousseet kärkeen: Alkuvuonna 2015 viiden myydyimmän älypuhelinbrändin joukossa oli kaksi kiinalaista, ja niiden myynti oli yhteensä 11 prosenttia koko markkinasta.

Tammi–maaliskuussa 2016 viiden kärjessä oli kolme kiinalaismerkkiä, Huawei, Oppo ja Xiaomi, ja niiden markkinaosuus oli yhteensä 17 prosenttia, Gupta sanoo.

Applen myynnissä roima lasku, Androidin voittokulku jatkuu

Älypuhelinten ykkönen on edelleen Samsung 23 prosentin osuudella markkinoista. Toisena tulee Apple, jonka markkinaosuus on 14,8 prosenttia. Molempien kärkimerkkien osuudet ovat pienentyneet hieman vuodentakaisesta.

Apple kärsi alkuvuonna ensi kertaa kaksinumeroisesta myynnin kutistumisesta, kun sen iPhone-puhelinten kappalemyynti laski vuodentakaisesta 14 prosenttia. Applen ongelmana pidetään puhelinten liian suurta hintaa.

Verkkoyhtiö Nokia kertoi keskiviikkona palaavansa puhelinmarkkinoille Googlen Android-käyttöjärjestelmällä toimivilla puhelimilla. Androidin osuus älypuhelinmarkkinoista on murskaava 84 prosenttia. Toiseksi suurimman Applen iOS:n osuus markkinoista on alle 15 prosenttia.

Microsoftin kehittämällä Windows-käyttöjärjestelmällä, jolla Nokian sille aiemmin myymät Lumiat toimivat, on käyttöjärjestelmämarkkinoista vain 0,7 prosenttia, Gartner laskee.