Emäntä valjasti somen apuun – pässeille tarvitaan kesäpesti

Nykyään moni kesätöitä tarvitseva osaa hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa. Torniolainen Sirpa Keränen laittoi nettiin oman ilmoituksensa, jossa hakee töitä kymmenelle nelijalkaiselle.

lammas
Eläimen turpa lähikuvassa.
Laura Valta / Yle

Jokirannan lammastilan emäntä Sirpa Keränen etsii töitä kymmenpäiselle lammasjoukolle.

Keräsen ajoi erikoiseen työnhakuun tilalla meneillään olevat muutostyöt ja esimerkiksi kaivuutöiden takia mullalle meni useampi hehtaari lampaiden laiduntamistilaa. Multaista maastoa on nyt nimenomaan pässien käytössä olleet laidunmaat, joten Keränen tarjoaa töihin miesvoimaa.

– Nämä ovat tämmöisiä karpaaseja vaan, Keränen naurahtaa.

– Tarvisin sellaisen paikan, jossa olisi jotain syötävääkin pässeille.

Pässiporukka sopisi Keräsen mukaan maisemanhoitotöihin esimerkiksi johonkin saareen, joenrantaan tai vaikkapa pusikoitumaan alkaneelle niitylle.

Tarvisin sellaisen paikan, jossa olisi jotain syötävääkin pässeille.

Sirpa Keränen

– Alkukesästä, kun alkaa kasvusto tulla pajuihin, niin se maistuu lampaille erityisen hyvin.

Keränen mainostaa eläviä ruohonleikkureitaan ahkeriksi työntekijöiksi, joilla on risukkojen siistimisen lisäksi toinenkin etu.

– Lannoitus tulee toisesta päästä!

Töihin ruokapalkalla

Lampaiden työnantajalle Keräsellä on toiveena, että hän olisi tunnollinen ihminen.

– Jos laidunpaikkana on vaikkapa mökki, jossa oleskellaan lähinnä viikonloppuisin, niin pitäisi kuitenkin jollakin tavalla päivittäin tarkastaa lampaiden vointi. Niillä pitää olla vettä saatavilla ja turvallinen aitaus ympärillään. Oman onnensa nojaan niitä ei lakikaan lupaa jättää.

Lampaiden työllistäjälle Keränen lupaa antaa tarvikkeita verkkoaidan tekemistä varten. Eikä työllistäjän tarvitse eu-byrokratiastakaan sen kummemmin piitata, kunhan ilmoittaa Keräselle laiduntamispaikan, niin hän hoitaa eläinrekisteriin liittyvät asiat.

Kesätyöläisistä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Jokirannan Lammastilan (siirryt toiseen palveluun) Facebook-sivujen kautta.

– Minä en veloita lampaiden käyttämisestä maisemanhoidossa mitään ja pässitkin työskentelevät ruokapalkalla, Keränen muistuttaa.