Ilomantsin Pampalon kaivoksesta irtosi alkuvuonna 60 kiloa kultaa

Kaivosyhtiö Endomines aloittaa malminetsinnän Ilomantsissa Pampalon kaivoksen läheisyydessä. Etsintöjä ei tehty lainkaan viime kesänä. Yhtiö etenee suunnitellun varovaisesti muun muassa tuotantomäärissä, vaikka uskookin kullan hinnan nousun jatkuvan.

kaivosteollisuus
Rikastamorakennuksessa oleva suuri jauhinrumpu.
YLE / Heikki Haapalainen

Kaivosyhtiö Endomines käynnistää jällen malminetsinnät Ilomantsissa. Kairauksia, näytteiden ottoa ja kartoitusta tehdään yhtiön Karjalan kultalinjaan kuuluvalla noin neljänkymmenen kilometrin suuruisella jaksolla. Töihin palkataan muutamia uusia työntekijöitä.

Kullan hinta on ollut alkuvuonna hienoisessa nousussa.

– Odotamme, että hinta jatkaa nousuaan. Hintaa nostaa maailmantalouden epävakaa tilanne ja kullan kaivostuotannon pieneneminen, sanoo toimitusjohtaja Markus Ekberg Endominesista.

Esimerkiksi nyt jo loppunut Rämepuron kaivostuotanto voidaan aloittaa tarvittaessa uudelleen. Rämepuro täyttyy parhaillaan vedellä, ja paikalla tehdään ennallistamistöitä.

Pörssiyhtiö Endominesin alkuvuoden osavuosikatsauksen mukaan Pampalon kullantuotanto tammi-maaliskuun välisenä aikana oli 58,5 kiloa. Määrä on yli seitsemänkymmentä kiloa viimevuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Vaikka ilmassa on paljon positiivisia merkkejä, ei esimerkiksi Pampalon kullan tuotantolukuja ole nostettu suunnitellusta. Tänä vuonna Pampalo tuottaa 300–350 kiloa kultaa.

Henkilöstön lomautuksia jatketaan toistaiseksi osana toiminnan kannattavuuden parantamista. Pampalossa on Endominesin omia työntekijöitä noin neljäkymmentä, ja urakoitsijoiden parisenkymmentä.

Pampalon kannattavuutta parannetaan myös työskentelemällä alueilla, joissa malmi on rikasta.

– Tällä hetkellä työskentelemme 550–650 metrin syvyydessä, toteaa Markus Ekberg.