1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahden vesiurkuihin tulossa kolme uutta biisiä – ikä alkaa painaa soivaa suihkulähdettä

Lahden vesiurut täyttävät ensi vuonna kaksikymmentä vuotta. Ikääntyvät urut saavat tänä kesänä kolme uutta laulua ohjelmistoonsa. Lahtelaisilla on mahdollisuus ehdottaa uusia kappaleita.

Vesiurut
Lahden vesiurut huolto kevät 2016
Lahden vesiurkuja huolletaan keväisin.

Lahden vesiurut ovat tällä hetkellä karu näky. Vesi on laskettu altaasta ja urkujen johto- ja suutinlabyrintti on kaiken kansan nähtävillä. Altaassa häärii kolme miestä tekemässä keväthuoltoa.

Uudet moottorit eivät ole hyllytavaraa ja niitä tuskin saadaan tehtaalta ennen kesäkuutta.

Matti Saira

– Tänä keväänä selvitään kolmisin. Viime keväänä töissä oli kuusi miestä. Viime talvena urkujen betoniperustuksetkin kokivat kovia jäiden puristuksessa. Tänä talvena jäätä oli vähän, ja urut ovat säilyneet varsin hyvässä kunnossa, kertoo urakoitsija Juha Hätönen Lahden Elektro Plus Oy:stä.

Huoltoa silti tarvitaan, sillä vesi jättää aina jäljet laitteistoon, johon kuuluu muun muassa 10 kilometriä sähköjohtoa, 600 vesisuutinta ja 250 lamppua.

Myös ikä alkaa tehdä tehtävänsä vuonna 1997 rakennetulle koneistolle.

– Pumppumoottorit toimitettiin huoltoon. Selvisi, että viidestä moottorista kaksi on niin huonossa kunnossa, ettei niiitä voi enää korjata, kertoo järjestelmäasiantuntija Matti Saira Lahti Energiasta.

Moottoreita vaihtoon

Urkujen näytökset alkavat näilllä näkymin aikataulussa kesäkuussa, mutta vajaalla teholla.

Siitä vaan ehdottamaan Paranoidia.

siitä vaan ehdottamaan Paranoidia

– Uudet moottorit eivät ole hyllytavaraa ja niitä tuskin saadaan tehtaalta ennen kesäkuutta. Siksi ensi alkuun seitsemästä suihkukehästä toiminnassa on vain neljä, kertoo Saira.

Moottorien uusimisesta huolimatta viime kevääseen verrattuna huoltolasku tulee olemaan Sairan mukaan huomattavasti pienempi.

– Karkea arvio on, että kustannuksia kertyy plusmiinus 20 000 euroa. Viime vuonna summa oli huomattavasti suurempi, koska silloin jouduttiin lisäksi uusimaan suihkukehiä.

Paranoid soimaan?

Vesiurkujen ohjelmistoon on luvassa täydennystä tänä kesänä.

Soittolistalle tulee kolme uutta kappaletta, joista yksi on jo valittu. Se on Edvard Griegin sävellysVären. Kaksi muuta kappaletta ovat vielä arvoitus, sillä lahtelaiset saavat vaikuttaa valintaan.

Tulevassa kevätjulkaisussa kyselemme lahtelaisilta ehdotuksia.

Anne Tuovinen

– Lahti Energian tulevassa kevätjulkaisussa kyselemme lahtelaisilta ehdotuksia, kertoo viestintäpäällikkö Anne Tuovinen.

Vesiurkujen repertuaari on varsin laaja. Näytöksissä kuullaan musiikkia klassisesta poppiin. Musiikillisia raja-aitoja ei Tuovisen mukaan ole. Jos joku ehdottaa vaikkapa Black Sabbathin heviklassikkoa, sekään ei ole poissuljettua.

– Ei, siitä vaan ehdottamaan Paranoidia, nauraa Tuovinen.

Uudet kappaleet tulevat ohjelmistoon myöhemmin kesällä, sillä koneiston ohjelmointi vie paljon aikaa.

Vesiurkujen näytökset alkavat kesäkuussa ja kestävät ainakin syyskuun loppuun. Säiden salliessa esityksiä voidaan jatkaa aina loka-marraskuulle asti. Urut soivat ja vesisuihkut lentävät joka päivä kello 13 ja 18.

Lue seuraavaksi