Sarvipäisten dinosaurusten perhe täydentyi – Judithin sarvet sojottivat sivusuuntaan

Kaksi uutta löytöä viittaavat siihen, että läntisessä Pohjois-Amerikassa oli myöhäisellä liitukaudella varsin runsas paikallinen dinosauruskanta.

Ulkomaat
Rekonstruoitu kallo neljästä ei kulmasta.
Spiclypeus shipporumin kallon koottuna löytyneistä fossiileista.Scott Rufolo / Kanadan luonnonhistoriallinen museo

Yhdysvalloista on löytynyt kahden aiemmin tuntemattoman dinosauruslajin fossiileja. Molemmat kuuluvat sarvipäisten dinosaurusten pieneen joukkoon.

Spiclypeus shipporum, löytöpaikkansa mukaan tuttavallisemmin Judith, tömisteli nykyisessä Montanan osavaltiossa Judithjoen alueella noin 76 miljoonaa vuotta sitten.

Judithilla oli silmiensä päällä sarvet, mutta ne osoittivat poikkeuksellisesti sivusuuntaan. Omalaatuisia olivat myös leveää kauluspanssaria reunustanet piikit, joista osa sojotti suoraan ja osa oli käppyräisiä.

Piirrosuva karuhkosta maisemasta, jossa dinosaurus asetelee.
Taitelijan näkemys Judithista liitukauden Montanan maisemissa. Mike Skrepnick

Judithilla oli kipuja

Sarvien kasvusta kertovat vuosirenkaat osoittavat Judithin eläneen aikuiseksi, ainakin kymmenvuotiaaksi. Elämä oli ilmeisesti tuskallista: Judithin eturaaja oli tulehtunut ja siinä oli merkkejä reumasta.

Spiclypeus shipporum oli täysikasvuisena arviolta kolmen tonnin painoinen. Ruoakseen se söi kasveja. Pitkä ja kapea kuono toimi mainiosti oksaleikkurina.

Löydöstä kertoo Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Utahissa toinen löytö

Noin miljoona vuotta ennen Judithia nykyisessä Utahin osavaltiossa eli toinen sarvipäinen dinosaurus, jonka laji on tutkijoille uusi. Machairoceratops cronusin kivettyneitä osia löytyi Wahweapista.

Machairoceratops cronusin ainutlaatuinen piirre olivat kaksi kauluspanssarin niskapuolella sijainnutta yli metrin mittaista, eteenpäin kaareutunutta piikkiä. Niiden sisällä oli kanava, jonka käyttötarkoitusta tutkijat pohtivat. Yksi selitys saattaa olla komeilu parittelukumppanille.

Tästä löydöstä voi lukea lisää PLOS ONE (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.