Yllätysgluteenia grilliruoissa – jauhoja jopa perunapakasteissa

Gluteenia voi piillä odottamattomissa elintarvikkeissa. Keliaakikon kannattaakin aina tarkistaa tuoteselosteet, jotta gluteenista johtuvat oireet eivät pääse yllättämään.

Kuva: Marjatta Harju / Yle

Kainuun keliakiayhdistyksen puheenjohtaja Tarja Karjalainen sanoo, että keliakia ei yleensä rajoita grillausta, sillä tavanomaiset grillattavat tuotteet kuten lihat, kalat ja kasvikset ovat tavallisesti gluteenittomia.

Hankalimpia ruokatuotteita grillikaudella keliaakikoille ovat grillauskastikkeet ja valmiit kaupan marinadit. Mausteiden, marinadien, kastikkeiden ja lisukkeiden kanssa kannattaakin olla kaupassa tarkkana ja lukea tuoteselosteet, Karjalainen muistuttaa. Yllätyksenä voi tulla se, että valmiit perunapakasteet tai jopa juustoraasteet saattavat sisältää jauhoja.

– Niissä joissakin on vehnäjauhoja tai korppujauhoja. Käsittääkseni jauhoja lisätään sen takia, jotta rakenne pysyisi erottuvampana. Yllätyksiä aina joskus tulee.

Keliakia (siirryt toiseen palveluun) on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolla ja suolinukan vaurion, minkä vuoksi ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakiaa sairastaa Suomessa keskimäärin kaksi sadasta henkilöstä.

Ruoanlaitossa käytettävien välineiden puhtaus tärkeää

Jos samassa grillissä valmistetaan gluteenittomaan ruokavalioon sopivia ruokia muiden elintarvikkeiden kanssa, oleellista on pitää huolta parilan, grillitason ja ottimien puhtaudesta.

Käsittääkseni jauhoja lisätään sen takia, jotta rakenne pysyisi erottuvampana.

Tarja Karjalainen

Muurikkapannu erikseen gluteenittomille tuotteille voisi olla hyvä, Karjalainen toteaa.

– Jos grillissä on valmistettu tavanomaista leipää, pitää putsata huolella, ettei gluteenia pääse sitä kautta ruokaan. Tai jos muurikkapannua käyttää esimerkiksi paellan tekemiseen tai jos siinä on paistettu vehnäjauhoista tehtyjä lettuja, se pitää kyllä tosi huolella puhdistaa.

Toisin kuin usein luullaan, tavallisissa grillimakkaroissa ei yleensä ole jauhoja tai muita gluteenia sisältäviä ainesosia, Karjalainen sanoo. Ryyni- ja verimakkarat ovat asia erikseen, sillä ne sisältäviä keliaakikolle sopimattomia ainesosia. Myös sinapissa tai grillisalaateissa voi olla gluteenia sisältäviä ainesosia.