1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin lukio mukana kokeilussa – lukiolaisille lisää vapautta ainevalintoihin

Kemin lyseon lukio aloittaa ensi syksynä uuden tuntijakokokeilun. Oppilaat voivat valita entistä vapaammin itseään kiinnostavia reaaliaineita.

lukio
Kemin lyseon lukio.
Risto Koskinen / Yle

Kemi on Lapin ainoana lukiona mukana uudessa valtakunnallisessa tuntijakokokeilussa. Kokeilussa pakollisten kurssien määrä laskee ja lukiolaiset saavat valita aiempaa vapaammin itseään kiinnostavia reaaliaineita.

– Opiskelijat voivat valita poiskin joitakin aineita. Esimerkiksi luonnontieteellisiä aineita pitää lukea yhdeksän kurssia, joista yksi on terveystieto. Loput luonnontieteellisistä aineista voi olla vaikka fysiikka ja kemia ja tällöin jäisivät esimerkiksi maantiede ja biologia kokonaan pois, lyseon lukion apulaisrehtori Pekka Mäkelä selventää.

Eikä tämä ole keneltäkään pois, ei edes suomalaisesta yleissivistyksestä.

Pekka Mäkelä

Mäkelä ei allekirjoita esiin tuotuja huolia siitä, että uusi tuntijako heikentäisi yleissivistystä.

– Voi miettiä, lisääkö fysikaalista tietämystä tai yleissivistystä se, että pakolla luetaan fysiikkaa yksi kurssi ja saadaan siitä vitonen, Mäkelä toteaa.

– Vai onko parempi, että opiskelijat voivat paneutua paremmin heitä itseään kiinnostaviin aineisiin. He oppivat tekemään töitä, ajattelemaan ja miettimään, Mäkelä jatkaa.

Oppilaat saavat itse valita ottavatko he vanhan vai uuden tuntijaon käyttöön. Mäkelän mielestä uusi tuntijako antaa nimenomaan opiskelijalle vapauksia ja mahdollisuuksia.

– Eikä tämä ole keneltäkään pois, ei edes suomalaisesta yleissivistyksestä, Mäkelä toteaa.

Nostetta opiskelumotivaatioon

Lukiossa pitää edelleenkin ottaa 75 kurssia. Mäkelä arvioi, että siihen määrään oppilaiden on todennäköisesti valittava mukaan myös aineita, jotka eivät heitä itseään niin kovasti kiinnosta.

– Saattaa olla, että joitakin oppiaineita tullaan opiskelemaan nykyistä vähemmän.

Mäkelä kertoo tuntijakokokeilun vaativan nykyistä enemmän resurssia oppilaiden ohjaamiseen. Hänen mukaansa kokeiluluvassakin todetaan, että opiskelijoita pitää ohjata valinnoissa.

– Meilläkin opiskelijoita ohjataan opiskelemaan esimerkiksi historiaa, yhteiskuntaoppia ja filosofiaa, vaikka he eivät olisi kiinnostunutkaan näistä aineista, Mäkelä kertoo.

Hän uskoo, että oppilaan valinnanvapaus näkyy opiskelumotivaatiossa.

– Toivon, että opiskelijat olisivat innolla niillä kursseilla, jotka ovat valinneet. Vähemmän mieluisat kurssit, jotka saatetaan kolmantena vuonna ottaa sen vuoksi kun piti ottaa, jäävät pois. Toivoisin, että tämä näkyy myös numeroissa ja todistuksissa.

Lue seuraavaksi