Grillauksen ABC: Älä aukaise grillin kantta turhan usein äläkä suolaa isoa lihakimpaletta pilalle

Suomalaisten kesäkeittiöön kuuluu grilli. Kesäpöytä katetaan nätiksi ja lautasille asetellaan grilliherkkuja, jotka eivät kauaa vanhene. Jotta grillauksessa onnistuu, tulee ottaa huomioon useita eri seikkoja.

Joidenkin mielestä vain hiilillä grillataan. Ammattilaisen mielestä kaasugrillikin on hyvä vaihtoehto. Kuva: Hanna Lumme

Grillaaminen kuuluu suomalaisten kesään. Ruokatieto yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampsijärvi kertoo sen olevan jopa suosituin kesäharrastus.

– Grillaamisessa korostuu usein yhteisöllisyys. Se on ilmiö, Lampsijärvi sanoo.

Jos ennen grillattiin makkaroita ja kyljyksiä, niin nykyään grilliin päätyvät fileet ja kasvikset – haastavammat herkut kuin aiemmin. Lampsijärven mukaan vihanneksiakin grillataan, ja grillattu kaali on hänen kuulemansa mukaan hyvää.

Samaa sanoo ravintola RukaTontun kajaanilaislähtöinen isäntä, ravintolakokki ja grillaaja Matti Hurttia.

– Kannattaa kokeilla grillata kaikkea erilaista. Uskon, että tänä kesänä grilliruoissa mennään itämaiseen suuntaan, jonka lisäksi myös jälkiruoat valmistetaan grillissä.

Grillissä valmistuvat niin lihat kuin kasviksetkin. Myös jälkiruokia voi valmistaa grillissä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Jonkun mielestä vain hiilillä grillataan ja muilla paistetaan. Matti Hurttia tietää aiheen jakavan mielipiteitä.

– Kyse on tilanteesta, tarpeesta ja mahdollisuudesta. Kaasugrilli on aivan hyväksyttävä vaihtoehto, kyllä hiililläkin pysyy ruokansa pilaamaan.

Jotta grillaamisessa onnistuu, on otettava huomioon muutakin kuin itse työväline.

Esivalmistelu

Ruoanlaitto vaatii aina valmistelua. Pintasuolaus on riittävä isompien lihakimpaleiden kanssa, sillä suola sitoo Hurttian mukaan kosteutta ja valuu grillissä lihasta pois. Ohuemmat lihat voi suolata jo ennen grillaamista, ja niiden pitäisikin olla lähes huoneenlämpöisiä ennen päätymistään grilliin.

Hurttian mukaan valmiiksi marinoituja lihoja kannattaisi välttää. Itse marinoitu tai maustettu liha on parempaa, grillaaja sanoo.

Lämpötila ja aika

Pitkä kypsennys vaatii matalan lämmön, nopea kypsennys korkeamman lämmön. Lämpötila määräytyy Hurttian mukaan siitä, mitä lihaa grilliinsä laittaa ja kuinka paljon. Pientä grilliä ei pidä ahtaa täyteen, koska silloin ruoka ei kypsy.

Matti Hurttia ei suosittele sytytysnesteiden käyttöä, vaan luottaa mieluummin tuoheen sytytyksessä.

Grillaaminen

Pekonisiivuja ei kannata asetella grilliin ensimmäisenä, sillä ne kypsyvät nopeasti. Hurttia ei keskittyisi grillaamisessa useisiin vaihtoehtoihin, vaan valitsee mieluummin yhden pääraaka-aineen ja korkeintaan pari lisuketta. Jos syötävää on liikaa, ovat ensimmäisenä grillatut jo viimeisten valmistuessa kylmiä.

Kaasugrilli on aivan hyväksyttävä vaihtoehto, kyllä hiililläkin pysyy ruokansa pilaamaan.

Matti Hurttia

Käytä lämpömittaria, ja ota selvää kypsennysajoista. Kanaa ei kannata pitää salmonellapelon vuoksi liian kauaa grillissä, sillä muutoin lopputulos on kuiva. Jos valmistaa ylikypsää lihaa, on taas erittäin tärkeää muistaa maltti.

Oli grilli sitten millainen tahansa, ei kantta kannata aukoa liikaa. Lämpö häviää ja se tietenkin vaikuttaa kypsyttämiseen.

Puhdistus

Jotta seuraavallakin kerralla onnistuisit grillaamisessa, on puhdistus ja jälkityöt tärkeitä. Ritilät kannattaa puhdistaa pian. Hurttian mukaan valurautaisia osia ei tule pestä pesuaineella, vain vedellä.

Suolattomalla silavalla sively pitää esimerkiksi valurautaisen parillan hyvänä. Puhdistettavaa tulee vähemmän, kun grillin alatasolla käyttää foliota tai folioastioita. Grilli kannattaa säilyttää suojassa sateelta.