Yle ideoi yhdessä yleisön kanssa: Merenkurkun teemaviikko pyrkii pintaa syvemmälle

Yle Pohjanmaan avoimessa toimituskokouksessa ideoitiin juttuaiheita Ylen Merenkurkku-viikolle. Yleisön toiveena on saada tietoa Merenkurkun maailmanperintökohteen luonnosta ja kuulla tarinoita saariston asukkaiden elämästä. Hyviä juttuideoita saatiin paljon.

Merenkurkku
Merenkurkun maailmanperintöalueen maisemaa
Anna Wikman / Yle

Merenkurkun maailmanperintökohde täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Yle juhlistaa tätä muuttamalla viikoksi maailmanperintökohteen ytimeen, Mustasaaren Svedjehamniin. Merenkurkku on näkyvästi esillä Ylen ohjelmissa niin radiossa, televisiossa kuin netissäkin 13.–19.6.2016.

Yle Pohjanmaa avasi torstaina toimituskokouksensa yleisölle. Verkossa Merenkurkun teemaviikon juttujen ideointiin pääsivät osallistumaan kaikki kiinnostuneet.

– Hyviä juttuideoita tuli paljon ja niistä moni päätyy aivan varmasti ohjelmiimme, kiittää yleisön panosta Yle Pohjanmaan vastaava tuottaja Minna Salomäenpää.

Tietoa ja tarinoita

Avoimen toimituskokouksen perusteella Merenkurkun maailmanperintökohteesta kaivataan vielä aivan perustietoa. Vaikka Merenkurkun saaristo pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon jo kymmenen vuotta sitten, on kohde vielä monille vieras. Juttuja toivotaan Merenkurkun eläimistä, luonnon erityispiirteistä ja mm. vaellusreiteistä.

Haaste heitettiin myös maailmanperintöalueen markkinoinnista vastaaville.

Maailmanperintöalue on kyllä muualla Suomessa aika tuntematon... Tutustumista ei ole tehty kovin helpoksi. Aiotaanko tälle asialle tehdä jotain?

Toimitusta muistutettiin siitä, että maailmanperintöalue ei ole pelkkä turistikohde.

Muistakaa ottaa huomioon paikalliset ihmiset ja asukkaat, jotka elävät saaristossa ympäri vuoden. Mukaan myös kulttuuria ja historiaa... merenkulkijoita, trokareita, kalastajia, sataman väkeä ja ihmiskohtaloita.

Realistinen kuva

Avoimen toimituskokouksen keskustelussa huomautettiin myös, että saaristosta annetaan helposti liian romanttinen kuva. Pitää uskaltaa puhua siitäkin, että minkit ja supikoirat tappavat merilinnut tai kysyä, onko merikotkakanta vahvistunut jo liikaa. Myös ympäristön tila ja meren rehevöityminen ovat aiheita, joita ei yleisön mielestä saa sivuuttaa.

Yleisön esittämien aiheiden kirjo oli laaja, ja toimituksen selvitettäväksi jäi sekin, olisiko Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtoyhteys järkevintä rakentaa Merenkurkkuun.

– Olemme tosi iloisia, että saimme yleisön mukaan ideoimaan juttujamme. Toimitus tarttuu innolla näihin aiheisiin, lupaa Minna Salomäenpää.