1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki haluaa myydä historiallisen Lapinlahden sairaalan

Lapinlahden sairaala ehti seisoa vuosia tyhjillään, ennen kuin Suomen mielenterveysseura vuokrasi siitä puolet viime vuoden joulukuussa. Nyt kaupunki haluaa myydä rakennuksen pois.

Kotimaan uutiset
Lapinlahden sairaala
Lapinlahden sairaala vaatii kunnostusta, mutta millaista ja kuinka kallista, sitä ei kukaan lähde arvioimaan.Olli Ihamäki/Yle

Helsingin kaupunki aikoo myydä historiallisen Lapinlahden sairaalakiinteistön.

Kaupungin kiinteistöviraston kiinteistöjen kehittämispäällikkö Minna Aarnion mukaan ohjeistus on, että Lapinlahden tulevaisuus pitää ratkaista kestävällä tavalla. Samalla kaupunki luopuu sairaalan omistuksesta.

Aarnion mukaan selvitystyö on aivan alussa, eikä sairaalan tulevaisuutta kannata spekuloida kovin pitkälle.

Hän kertoo, että kaupunkisuunnitteluviraston kanssa on aloitettu seudun laajempi tarkastelu ja museoviraston kanssa on alustavasti keskusteltu suojelukysymyksistä.

Sairaalakiinteistön historiallinen aspekti vaikuttaa siihen, minkälaista uusi toiminta voi tulevaisuudessa Lapinlahden sairaalassa olla.

Aarnio kertoo, että virallisia neuvotteluja kiinteistön myymisestä ei olla vielä käyty. Tällä hetkellä vasta hahmotellaan, mikä sairaalan tuleva toimintamalli voisi olla. Kiinteistövirastoa on ohjeistettu kaksivaiheisen toteuttamiskilpailun järjestämistä.

– Se tarkoittaa, että etsitään kilpailulla ideoita siihen, mitä se voisi tulevaisuudessa olla. Mikä sen taloudellinen yhtälö voisi olla ja mitkä ovat kaavalliset ja toiminnalliset reunaehdot, Aarnio luettelee.

Vuokralaiset haluaisivat jatkaa sairaalassa

Tämänhetkiset vuokralaiset ovat tietoisia kaupungin suunnitelmista myydä kiinteistö. Lapinlahden lähde -hankkeen vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa ja siinä on pykälä, jonka mukaan kaupunki voi irtisanoa sen aikaisintaan kesällä 2017. Käytännössä hankkeelle voi siis tulla lähtö vuoden 2017 lopussa.

Hankkeen projektipäällikkö Jaana Merenmiehen mukaan hanke haluaisi jatkaa toimintaansa sairaalassa. Hän ei kuitenkaan kuulosta kovin toiveikkaalta tulevaisuuden suhteen, vaikka hänen mukaansa Lapinlahden lähde -hanke on juuri sitä, mitä kaupunki sairaalan tiloihin haluaa.

– Kaupunki haluaa ratkaista sairaalan kohtalon kestävällä tavalla. Meidän konsepti on juuri tällainen kestävä tapa. Se on rakennettu Lapinlahden kullttuurihistoriaa kunnioittaen ja asemakaavaa noudattaen, Merenmies toteaa.

– Toki ollaan tietoisia siitä, että nykyiset vuokralaiset ovat yksi taho, jonka kanssa ilman muuta keskustellaan sitten kun tämä on vähän hahmollaan edes tämä asia. Mutta tuskin ennen kesälomia, Aarnio sanoo.

Kiinteistöviraston alkuperäinen suunnitelma oli saada tämän vuoden aikana jonkunlainen hahmotelma valmiiksi, jota voitaisiin käsitellä lautakunnassa ja valtuustossa.

– Mutta nyt tämä meidän johtamisjärjestelmän "ydinräjäys" aiheuttaa toiminnallisen häiriön, joten en ole kauhean optimistinen siitä, että saataisiin valmiiksi työstettyä pakettia pohdittavaksi tuonne päätöksentekoon tänä vuonna. Mutta toki me yritetään.

Useamman vuoden myyntiprojekti

Nykyisten vuokralaisten vuokrasopimusta tullaan Aarnion mukaan jatkamaan niin pitkään kuin mahdollista.

– Näihin menee useampi vuosi tällaisten hankkeiden läpiviemiseen. Ei siinä nopeasti tapahdu varmaankaan yhtään mitään. Ellei sitten jostain ilmesty joku hämmästyttävä musta hevonen, joka tekee sellaisen tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Sellaista ei tosin ole tällä hetkellä näköpiirissä.

Aarnion mukaan ratkaisu kestävällä tavalla tarkoittaa sitä, että otetaan huomioon Lapinlahden erityislaatuisiuus.

– Siellä ovat nämä rakennus- ja kulttuurihistorialliset arvot kärjessä. Täytyy olla myös taloudellisesti kestävä, että ei oltaisi riippuvaisia lyhyistä projektirahoituksista vaan pystyttäisiin pyörittämään ympäristöä arvostavalla ja kunnioittavalla tavalla tästä ikuisuuteen. Teoriassa edes.

Lue seuraavaksi