Muistojen rasia - kolmiulotteinen kollaasi onnellisia muistoja ja elämän huippuhetkiä

Kolmiulotteisuuden ja esineiden merkitys korostuu muistisairaan ihmisen terapiassa. Erityisen Muistojen rasian rakentaminen on hyvä keino käsitellä muistisairautta.

Kotimaa
Muistoja tyrnäväläisestä koulusta
Kaukainen menneisyys unohtuu viimeksi. Vaikka lähimenneisyys unohtuu, mieli palaa lapsuuteen ja nuoruuteen. Esineiden kautta vanhukset alkavat automaattisesti muistella menneitä.Timo Sipola / Yle

Muistorasia tai muistojen laatikko on kolmiulotteinen kollaasi ihmisen elämän huippuhetkistä ja sen onnellisimmista muistoista.

Konseptin pioneeri on Suomessa kotkalainen taidegerontologi Leonie Hohenthal-Antin. Hän on lanseerannut Kotkassa muistorasioiden tekemisen osana Muistojen talon toimintaa.

Muistot mahtuvat vaikka ammuslaatikkoon

Muistojen rasia voi olla vaikka vanha ammuslaatikko, joka kertoo henkilön eletystä elämästä. Kukin muistorasia on omanlaisensa. Sisällä voi olla esineitä valokuvia, kangasta, asiakirjoja ja materiaalia, joka liittyy tekijänsä elämään tai kertoo jostakin merkittävästä elämänvaiheesta.

– Muistisairailla Muistojen rasia on tervehdyttävä, eheyttävä, voimaannuttava kokemus. Sitä rakentaessa koko elämä tulee kuin filminauhana mieleen. Positiivisiin muistoihin keskittymällä korostuu se, että vaikka juuri nyt ei menisikään hyvin, niin elämä on ollut elämisen arvoinen projekti, kertoo Hohenthal-Antin.

Rasian tekeminen vaatii aikaa. Siihen liittyy elämän erivaiheiden kertominen ja elämänkerran tekeminen, muistorasian aiheen valitseminen ja lopulta rasian rakentaminen.

Yli 200-päinen yleisö otti taidegerontologi Leonie Hohenthal-Antinin sanoman innostuneesti vastaan Tyrnävän Kuulammen koululla järjestetyssä Vireä vanhuus -seminaarissa.

Häät ovat monelle elämän huippuhetki

Monelle nykyvanhukselle elämän kohokohtana näyttäytyvät nimenomaan omat häät. Niin on taideterapeutin Kotkassa toteuttamassa Muistojen teatterissa Onnen murusia -esityksessäkin

–Kyllä häät siellä nousee kaikkein ihanimmaksi tapahtumaksi. Häämuistot tuodaan näyttämölle sellaisena kun ne muistetaan. Voi olla että joskus aikanaan kaikki ei ollut ihan juuri niin kuin muisto kertoo, mutta olennaista on se miten me muistamme ne asiat, jatkaa Hohenthal-Antin.

Pitkään vanhustyötä tehnyt Lakeuden palveluyhdistyksen vanhustyön vastaava hoitaja Raakel Piri kävi talvella Kotkassa tutustumassa Muistojen laatikko -konseptiin ja Hohenthal-Antinin oppeihin. Hän halusi tuoda molemmat myös Tyrnävälle ja on itsekin harrastanut samankaltaista kolmiulotteista esineiden avulla muistelua vanhustyössä jo pidempään.

Esineiden kautta on hyvä muistella

– Se toimii automaattisesti. Vanhukset alkavat välittömästi muistella menneitä ja siinä syntyy hyvin paljon iloisia muisteluja mutta myös suruja jaetaan ja kaikenlaisia asioita. Se on oikeastaan näistä vanhustyön menetelmistä kaikkein helpoin, yksinkertaisin ja istuvin menetelmä, linjaa Piri.

Tyrnävällä näissä merkeissä vastaavaan tapaan kerätty esineistö on luontevasti maaseudun esineistöä. Pirin omia suosikkeja ovat kaikki kahvinkeittoon liittyvät esineet.

– Pyykkilauta herättää paljon keskustelua vanhusten parissa ja yleensä kaikki arkeen liittyvät asiat, tiivistää Piri.