1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

KHO: Sinebrychoffin omistajalla Carlsbergillä ei ollut oikeutta korkovähennyksiin Suomessa

Maailman suurimpiin olutyhtiöihin kuuluva tanskalainen Carlsberg teki omistusjärjestelyn, jonka seurauksena Sinebrychoffin verotettava tulo putosi rajusti Suomessa. Nyt korkein hallinto-oikeus katsoi, että Carlsbergin sivuliikkeellä Suomessa ei ollut oikeutta tekemiinsä korkovähennyksiin.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

KHO:n torstaina antama vuosikirjapäätös koskee tanskalaisen Carlsberg Investin sivuliikettä Suomessa.  Yhtiön nimeä ei kerrota KHO:n päätöksessä, kuten ei yleensäkään veroratkaisuissa. Yle on selvittänyt sen oikeuden asiakirjojen ja muiden julkisten dokumenttien pohjalta.

KHO ratkaisi nyt valituksen, jonka Carlsbergin sivuliike oli tehnyt Helsingin hallinto-oikeuden keväällä 2014 tekemästä ratkaisusta. Hallinto-oikeuden ratkaisu säilyi muuten samana, mutta KHO ei arvioinut tapausta veronkiertopykälän kannalta. Hallinto-oikeus oli soveltanut tapaukseen veronkiertopykälää.

Ylen A-studio kertoi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä keväällä 2014.

KHO vahvisti hallinto-oikeuden päätöksen, että Carlsberg Investin sivuliikkeen verotettavaan tuloon lisättiin noin 144 miljoonaa euroa vuosilta 2006–2010. Siitä kertyi veroja maksettavaksi noin 37 miljoonaa euroa. Lisäksi sivuliikkeelle määrättiin noin 5,5 miljoonan euron veronkorotukset.

Koffin Keravalla maksamat verot putosivat rajusti

Sinebrychoff siirtyi vuonna 1999 kokonaan tanskalaisen olutjätin Carlsbergin omistukseen.

KHO:ssa käsitelty juttu juontaa siihen, kun Sinebrychoffin osakkeiden omistus siirrettiin tanskalaisten konserniyhtiöiden välillä vuonna 2006, ja osakkeiden omistus kohdennettiin verotuksessa Suomeen perustetulle Carlsberg Investin sivuliikkeelle. Omistuksen myötä sivuliikkeelle sälytettiin 500 miljoonaa euroa osakkeiden hankintavelkaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lainasta lankesi sivuliikkeelle vuosittain 34,5 miljoonan euron korot. Pieni sivuliike maksoi ne Carlsbergin tanskalaiselle yhtiölle Sinebrychoffin avulla.

Koff antoi vuosittain 34,5 miljoonan euron suuruisen konserniavustuksen sivuliikkeelle. Se söi Koffin verotettavaa tuloa Suomessa. Vielä vuonna 2006 yhtiö maksoi Keravalle noin 9 miljoonaa euroa veroja, mutta seuraavana vuonna enää 2,4 miljoonaa euroa.

Sivuliike vähensi lainan korot kokonaan verotuksessa, kuten Suomessa on aiemmin voinut tehdä.

KHO vahvisti Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisun, että sivuliikkeellä ei ollut oikeutta korkovähennykseen. Olennaista oikeuden mukaan oli se, että sivuliikkeelle kohdennettu velka ja osakkeiden omistus ei liittynyt sen omaan liiketoimintaan. Näin ollen Sinebrychoffin osakkeiden hankintavelka ei ollut sivuliikkeen velkaa eikä sen korkojen vähentämiseen ollut oikeutta.

Tämän vuoksi KHO katsoi, että ei ollut tarpeen arvioida, oliko järjestelyyn sovellettava veron kiertämistä koskevaa säännöstä.