Hyppää sisältöön

Urheiluhalli muuttuu telttakyläksi – Pispalan Sottiisissa poikkeuksellinen majoitus 700 tanssijalle

Teltat täyttävät Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen, kun kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi alkaa kesäkuussa. Jalkapallokentän kokoiselle telttakylälle tulee oma ruutukaava, ja kujat saavat nimensä suoraan kansantanssista.

Soitto soi ja helmat heilahtelevat Pispalan Sottiisissa taas kesäkuussa. Tänä vuonna tapahtuman keskuksena on Pirkkahalli, jonne tehdään myös satojen asukkaiden sisäleirintäalue Folk Camp. Kuva: Mika Kanerva

Kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi on tänä kesänä 8.-12. kesäkuuta ja tapahtumat keskitetään ensimmäistä kertaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. C-halliin rakennetaan 700 ihmiselle suuri telttakylä, jossa kaikki on järjestäjien mukaan supikkaan heiton päässä.

– En tiedä, että missään olisi tehty samanlaista näin isossa mittakaavassa. Varsinaista esikuvaa Folk Campille ei ole, ei kotimaassa eikä ulkomaillakaan, kertoo Pispalan Sottiisin toiminnanjohtaja Jukka Heinämäki.

– Tampere on erinomainen paikka tämänkaltaiselle tapahtumalle, sillä käytössä on iso Messu- ja Urheilukeskuksen kaltainen tila. Sinne saadaan niin konsertteja, klubeja ja muita tapahtumia kuin ruokailut ja iso telttakyläkin. Ja kaikki saman katon alle.

Folk Campissa voi majoittua pienessä soputeltassa tai isossa puolijoukkueteltassa, ja suihkut ja vessat ovat lähellä kuten leirintäalueella konsanaan. Sottiisin Folk Campissa on tietenkin myös erillinen huoltopiste kansallispuvuille ja lataamo kännyköille.

Makoisat unet Karkelokujalla

Sisäleirintäalue Folk Campilla ei tiettävästi ole esikuvaa kotimaassa eikä ulkomaillakaan.

Jukka Heinämäki

Väliaikainen telttakylä vie tilaa suuunnilleen jalkapallokentän tai noin 25 messuosaston verran. Puolijoukkuetelttoja tulee sinne pari-, ja soputelttoja kolmisenkymmentä.

Telttoja ei kuitenkaan pystytellä miten sattuu, vaan kentälle on Folk Campia tehty oma väliaikainen ruutukaavansa. Telttakylän kujat nimetään, ja nimiehdotuksia on haettu Pispalan Sottiisin facebook-sivujen kautta.

Ehdotuksia tuli paljon, ja järjestäjien mukaan niissäkin näkyy ja kuuluu tanssi, varsinkin kansantanssi. Pistäisitkö siis oman pikku kupolitelttasi pystyyn Karkelokujalle vai Polkkakujalle tai kenties Siiputussuoralle?

Sottiisi soi ja tanssii myös Tampereen keskustassa

Kautta Sottiisin historian esiintyjiä ja muita festivaalivieraita on majoitettu kouluilla eri puolilla kaupunkia. Polkkakisoja on käyty Hämeenkadulla, konsertteja on katseltu niin Hällässä kuin Pakkahuoneellakin ja sunnuntain pääjuhlaa on vietetty Pyynikin kentällä – satoi tai paistoi. Nyt järjestäjät kokeilevat tapahtuman keskittämistä.

Vanhaan tapaan festivaali näkyy tänäkin vuonna ympäri Tampereen keskustaa, vaikka festivaalikeskus onkin Messu- ja Urheilukeskuksessa, sanoo Pispalan Sottiisin toiminnanjohtaja Jukka Heinämäki.

– Keskustorille ei nyt tule esiintymislavaa, vaan esitykset viedään Laikunlavalle. Se on kuitenkin lähellä Keskustoria ja sopii ympäristöltään ja tunnelmaltaan meille hyvin.

Pispalan Sottiisiin tulee yhteensä noin 1500 esiintyjää, ja joukossa on paljon myös lapsia. Kansainvälisiä esiintyjiä on viidestä maasta: Virosta, Liettuasta, Venäjältä, Unkarista ja Slovakiasta. Venäjältä tuleva ryhmä keskittyy erityisesti suomensukuiseen perinteeseen, ja unkarilaisryhmän esityksissä puolestaan kuuluvat myös Slovakian ja Romanian unkarilaisten vaikutteet.

Kuluva vuosi on Kansantanssin riemuvuosi 2016 (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisen suomalaisen julkisen kansantanssiesityksen merkiksi, ja riemuvuotta vietetään myös Sottiisissa. Järjestäjät odottavat joka toinen vuosi vietettävälle kansantanssifestivaalille kaikkiaan noin 20 000:ta kävijää.

.
.