1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaala Lapponiasta tulee hyvinvointikeskus – Itä-Lapin päivystysvastaanotto saattaa keskittyä Kemijärvelle

Kemijärvelläkin varaudutaan sote-uudistukseen yhdistämällä terveys- ja sosiaalipalvelut saman katon alle. Uusi hyvinvointikeskus tulee Sairaala Lapponian tiloihin, joka erikoissairaanhoidon palvelujen loputtua on jo nyt käytännössä terveyskeskus. Kemijärvellä nähdään, että jatkossa koko Itä-Lapin akuuttisairaanhoito olisi Lapponian hyvinvointikeskuksessa. Yöpäivystyshän on jo keskitetty Lapin keskussairaalaan.

Kunnalliset terveyskeskukset
Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Jatkossa suurin osa itälappilaisten akuuteista korvakivuistakin hoidettanee Kemijärvellä, jos kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajan arvio toteutuu.Marjut Suomi / Yle

Sairaala Lapponiasta lakkautettiin erikoissairaanhoito ja leikkaustoiminta vuoden 2014 alussa. Kemijärven sosiaali- ja terveysjohtajan Auvo Kilpeläisen mukaan Lapponia onkin nyt ihan tavallinen terveyskeskus.

Nyt tästä terveyskeskuksesta ollaan tekemässä hyvinvointikeskusta.

– Tämän loppukesän aikana kaikki sosiaalipalvelut siirretään nykyisen sairaala Lapponian tiloihin. Tässä todella valmistaudutaan tulevaan soteen, Auvo Kilpeläinen sanoo.

Yhteistyö Itä-Lapin kuntien välillä lisääntyy, arvioi Kilpeläinen.

– Akuuttisairaanhoito varmaan tulee keskittymään. Itä-Lapissa se on luonnollista, että se on tuleva hyvinvointikeskus Lapponia.

Tällä hetkellä Sallan, Savukosken ja Pelkosenniemen ilta- ja viikonloppupäivystys on jo Sairaala Lapponiassa. Ympärivuorokautinen päivystys – tässä tapauksessa yöpäivystys – on täysin Lapin keskussairaalan kontolla.

Lue seuraavaksi